Hoppa till huvudinnehållet

Kontakta Kils Avfallshantering

Kundtjänst
renhållning, VA och slam
0554-191 22
Återvinningscentralen
0554-192 79
E-post
kahab@kils-avfallshantering.se
Besöksadress
Värmevägen 7
665 32 Kil
Postadress
Box 88
665 23 Kil

Dina matrester blir till biogas

Kaffesump, fruktskal och annat som ska i bruna påsen.

Frukt, bröd, äggskal, kaffefilter, tesump, hushållspapper och vanliga matrester. Allt detta kan du sortera i det lilla kärlet med brunt lock. Avfallet bryts ned av naturliga bakterier under rötningen, och bildar biogas. Biogas som sedan blir till drivmedel. 

Speciell papperspåse (inte plastpåsar)

När du sorterar är det viktigt att du använder den papperspåse som vi delar ut till dig. Du kan även använda papperspåsar som är godkända för matavfall  som finns i många butiker. Det brukar stå på påsen att de är godkända med är du osäker så fråga din handlare där du fick påsen. Alla typer av plastpåsar ställer till med problem i biogasanläggningarna. Det gäller också de nya miljöbärkassarna. 

En gång om året, i september/oktober, får du som kund två förpackningar (160 st) papperspåsar från oss. De ska räcka hela året om du inte tar dubbla påsar. Skulle de ändå ta slut kan du hämta nya hos oss på Återvinningscentralen.                                   

Tips! 

  • Knyt påsen för restavfall ordentligt innan du lägger den i kärlet.
  • Ställ sopkärlet på en skuggig plats och gärna utomhus istället för i ett soprum/skåp, så att det ventileras ordentligt.
  • Låt locket stå på glänt så att det kommer luft in i kärlet.
  • Tvätta kärlet invändigt om det behövs efter tömning. Skölj ordentligt med vatten och skura med borste. Inga rengöringsmedel behövs.
  • Häll gärna några droppar ättika i kärlet efteråt. Det tar bort dålig lukt och håller flugorna borta. Du kan även strö lite vanlig trädgårdskalk runt kanterna i kärlet och i botten. Flugorna trivs varken i sur eller basisk miljö.
  • Placera alltid den bruna matavfallspåsen i den ventilerande påshållaren MatHilda. Används MatHilda torkar matavfallet ut istället för att ruttna. Fukten i matavfallet dunstar, dålig lukt reduceras och avfallet minskar i vikt. 

Du har väl inte missat MatHilda?

Det är våra särskilda behållare för papperspåsen. Har du ännu ingen MatHilda – hämta en på återvinningscentralen. 

Information