Frågor och svar

Här hittar du svar på många av de vanligaste frågorna om Kils Energi och fjärrvärme. Fördjupningar om kostnader, grönt vatten, våra anläggningar med mera hittar du under de övriga rubrikerna på hemsidan.

Är fjärrvärme det bästa uppvärmningsalternativet för mig?

Ja, i de flesta fall är fjärrvärme det bästa alternativet för dig. Fjärrvärme är ekonomiskt, tryggt, bekvämt och du slipper underhållskostnader. Du behöver inte heller bekymra dig om livslängden på ”pannan” och det är mycket klimatsmart.

Vem äger fjärrvärmecentralen i mitt hus?

Fjärrvärmecentralen tillhör Kils Energi. Det innebär att vi åtgärdar fel och brister i anläggningen samt byter ut anläggningen vid behov. I vårt åtagande ingår 24 timmars service årets alla dagar. Med andra ord du har inga reparationskostnader och behöver inte investera i någon ny ”panna” så länge du förblir fjärrvärmekund hos oss.

Är vi ”fast” om vi ansluter till fjärrvärme

Man är inte ”fast” i fjärrvärmen. Avtalen är kalenderårsbaserade med tre månaders uppsägningstid. Skulle du mot förmodan inte vara nöjd kan du byta uppvärmningsform, precis som du kan göra med andra uppvärmningsformer. Däremot kan du inte välja en annan leverantör av värme i vårt kulvertsystem.

Vad händer med utrustningen om man väljer att avsluta sitt avtal?

Kils Energi AB äger utrustningen och tar kostnadsfritt bort den efter uppsagt avtal.

Hur står sig fjärrvärmepriset i konkurrens med andra uppvärmningsformer?

Priset på fjärrvärme utvecklas i ungefär samma takt som för alternativa uppvärmningssätt. Fjärrvärmeverken är anpassningsbara och kan använda olika bränslen beroende på pris och tillgång. Prisnivån kommer därmed att fortsätta att vara konkurrenskraftigt i förhållande till andra uppvärmningsformer.

När Kils Energi har knutit alla till fjärrvärme, höjer ni priset då?

Priset för fjärrvärme ska även i fortsättningen vara konkurrenskraftigt i förhållande till andra uppvärmningsalternativ på orten.

Eldar Kils Energi sopor?

Nej! Det är en utbredd missuppfattning av vi skulle elda sopor. Vi eldar till cirka 95 % återvunnen flis vilket till största delen består av rivningsvirke. Vi eldar även värmländska pellets och som reserv och topplast en liten del olja.

Hur kommer jag i kontakt med en oberoende energirådgivare?

Kontakta Energirådgivningen i Karlstads kommun.