Information med anledning av kriget i Ukraina

En bild på Kils kommuns flagga, svenska flaggan och den ukrainska flaggan.

Kriget i Ukraina skapar oro och väcker frågor hos många. Här har vi samlat länkar med information från flera svenska myndigheter. Kils kommun följer löpande utvecklingen i Sverige och omvärlden.

Krisinformation.se publicerar information om kriser och allvarliga händelser. Där kan du enkelt hitta uppdaterad och bekräftad information från en rad svenska myndigheter.

 

 

Mängden information är stor - och kommer från många håll. Hur ska jag veta att det jag läser verkligen är sant? Här hittar du mer information om källkritik och vad du själv kan tänka på för att vara källkritisk och undvika att sprida rykten.

 

Läs mer om källkritik

 

Skydda din digitala information, engagera dig - och lev ditt liv som vanligt. MSB listar vad du som privatperson kan göra med tanke på omvärldsläget. MSB har till exempel en sida där du kan se vad som är bra att ha i en krislåda, till exempel vid ett långvarigt strömavbrott.

 

Läs mer om vad du kan göra 

 

Läs mer om krisberedskap 

 

 

Många har frågor om skyddsrum. MSB har samlat information och har bland annat en karta över var skyddsrummen finns. I kartan kan du söka på din ort.

 

Läs mer om skyddsrum 

 

Kommunen följer löpande utvecklingen i Sverige och omvärlden. Vi har kontakt och samverkan med andra myndigheter bland annat om evakueringsplatser.

 

Privatperson

Det är många som vill hjälpa till och en del har frågor kring att erbjuda tillfälliga boenden för människor som är på flykt undan kriget i Ukraina. Det finns ingen ersättning att söka från Kils kommun om du som privatperson, förening eller företag har bostad att erbjuda.

Vi samlar informationen för att kunna agera om kommunen får ett utökat uppdrag. Vi hör i så fall av oss till dig som meddelat att du har privat boende. 

Fastighetsägare

Är du fastighetsägare och vill delta i en upphandling, ska du höra av dig till Migrationsverket

 

Det är många som ringer och erbjuder sig att arbeta med anledning av flyktingströmmarna från Ukraina. På kil.se/vikarie kan du lämna intresseanmälan för extrajobb inom kommunen. Vi har redan idag behov av sommarvikarier inom flera verksamheter. Om mer akuta behov av arbetsinsatser kopplade till flyktingströmmarna uppstår kommer vi att gå ut med efterlysningar både här och via Facebook.