2
Störningar

Störningar

2
1
Pågående arb.

Pågående arbeten

1
  •  
  •    
  • Din rättelse/kommentar kommer att mejlas till kommunikationsenheten.
     
    Din rättelse/kommentar kommer att mejlas till kommunikationsenheten.
     
  • Dra reglaget till höger för att skicka formuläret

Kontakta Kils kommun

Telefon
0554-191 00
Telefontider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
E-post
kommun@kil.se
Besökstider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
Besöksadress
Östra Torggatan 2D
665 23 Kil
Fakturaadress
FE 1407
645 88 Strängnäs

Fler kontaktuppgifter

Bengt Alsterlind staty i Kil

Arkivmaterial

Tv-profilen och Kilssonen Bengt Alsterlind blir staty i Kil. Kommunen vill bredda sig och visa upp mer än sin järnvägshistoria.

Bengt Alsterlind är född i Kil och har genom åren blivit en kär ambassadör för uppväxtorten. Nu har kommunfullmäktige beslutat att resa en staty över tv-profilen.

– Vi vill vara en kulturkommun. Det här är ett sätt att bredda oss och visa att vi är mer än en knytpunkt för resande. Här byggdes den första järnvägen för persontrafik, nu blir vi den första platsen i världen med en Alsterlind-staty, säger Mikael Johansson (S), kommunalråd.

Bengt Alsterlind är smickrad.

– Jag blev förvånad, men glad när kommunen hörde av sig med frågan. Gjutningsprocessen var speciell, att bli inpackad i lera var en annorlunda upplevelse.

Del av centrumutvecklingen

Uppförandet av statyn är del av centrumutvecklingen som pågår i Kil. Ännu är det inte klart var statyn kommer att placeras. Den nya samlingsplatsen Gröna torget har varit aktuell, men även den nya torgytan vid järnvägsstationen har förekommit i diskussionerna.

Statyn kommer att bli fyra meter hög och skapa ett riktmärke med välkomstkänsla. Invigning av statyn blir under kulturdagarna i början av juni.

LÄS MER HÄR