2
Störningar

Störningar

2
1
Pågående arb.

Pågående arbeten

1
  •  
  •    
  • Din rättelse/kommentar kommer att mejlas till kommunikationsenheten.
     
    Din rättelse/kommentar kommer att mejlas till kommunikationsenheten.
     
  • Dra reglaget till höger för att skicka formuläret

Kontakta Kils kommun

Telefon
0554-191 00
Telefontider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
E-post
kommun@kil.se
Besökstider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
Besöksadress
Östra Torggatan 2D
665 23 Kil
Fakturaadress
FE 1407
645 88 Strängnäs

Fler kontaktuppgifter

Visste du det här om Kils automatsvarvning och Wenmec

Arkivmaterial

Kils automatsvarvning och Wenmec är två Kilsföretag som levererar produkter till stora delar av världen. På företagsfredagen den 3 mars besökte vi dessa företag.

– Jag gillar det här upplägget. Vi får chansen att träffa och lära oss om många Kilsföretag och det blir ett naturligt sätt för företagen att diskutera näringslivsutveckling och ta upp saker som de vill att vi förbättrar eller saker de undrar över, säger Georg Forsberg (C), kommunalråd i Kil.

Kils automatsvarvning i 15 länder

Kils automatsvarvning levererar 13 miljoner detaljer om året till fordonsindustrin i 15 länder. De gör bland annat detaljer till kamaxlar i vissa Volvomodeller.

Noggrannheten och precisionen är avgörande vid tillverkning och maskinparken är imponerande. Här visar VD Jocke Vendel hur en del av tillverkningen går till.

På bilden från vänster: Bo Thunberg -näringslivschef, Georg Forsberg (C) – kommunalråd, Torbjörn Nilsson – rektor Komvux och Joakim Wändel – VD på Kils automatsvarvning.

– Felmarginalerna är små så det gäller att vi är noggranna. De flesta av våra maskiner är hypermoderna men vi har faktiskt kvar några maskiner från 70-talet som står sig bra för viss tillverkning, berättar VD Joakim Wändel.

Kils automatsvarvning grundades 1963 och har 24 anställda. Företaget svarvar, kapar, gradar, sågar och CNC-svarvar stänger och rör till ett stort antal produkter. Det resulterar i mängder av olika hylsor, axlar, brickor och bussningar med mera. Från beställning av råvara till levererad detalj kan det ta upp till åtta månader.

– Vi ligger ungefär ett år framåt när det gäller planering för att allt ska funka med beställningar, logistik med mera, säger Joakim.

Wenmec har fabriker i Kil och Kina

Wenmec är Kils största privata arbetsgivare med 120 anställda. De tillverkar och levererar komponenter och produkter för industrin men har också legotillverkning.

Företaget har en stor produktionsanläggning i Kil och en mindre produktionsanläggning i Kina sedan några år tillbaks.

På bilden från vänster, framför några av de bombkulor som Wenmec tillverkar: Bo Thunberg – näringslivschef, Henrik Törnkvist - VD Wenmec, Torbjörn Nilsson – rektor Komvux, Georg Forsberg (C) – kommunalråd, Jan-Olov Ragnarsson – kommunchef.

Wenmec har kunder inom gruv- och marinindustrin, försvar och säkerhetsindustrin, entreprenad och skogsmaskinindustrin och verkstadsindustrin. Bland annat tillverkar de bombkulor åt en kund. Med hjälp av dessa kan säkerhetsföretag på ett säkert sätt transportera misstänkta bomber till destruktion.

I Kil, är ungefär hälften av de anställda boende i kommunen. Företaget är inne i en expansionsfas och söker arbetskraft, främst montörer.

– Vi har ett härligt gäng anställda och behöver bli fler eftersom efterfrågan ökar. Vår arbetsplats är säker och trygg och mycket renare än vad folk tror när de tänker industri, berättar Henrik Törnqvist, VD på Wenmec.

Företaget grundades 1983 då CJ Wennberg och Kils Industri slogs ihop.

 

Text och foton: Roger Kvarnlöv