Kulturskolan 60 år

Kils kulturskola fyller 60 år och firar hela läsåret. Bland annat ska ett specialskrivet verk spelas för publik för första gången.

Det började som en kommunal musikskola 1962. Sedan dess har innehållet breddats. Kils kulturskola erbjuder i dag hela 47 ämnen. Här ryms musik, dans, film, teater, bild och graffiti. 

Genom åren har tusentals elever deltagit i verksamheten. Både barn och vuxna.

– Barn och ungdomar har företräde, men vi tar också emot vuxna i mån av plats. Just i dag har vi elever som är mellan 4 år och 77 år gamla. Här möts vi tillsammans över generationsgränserna, berättar Charlotta Anderberg, som är rektor för kulturskolan. 

Något att bära med sig hela livet

Kulturskolan är ett av många fritidsalternativ i kommunen.

– Men det är inte bara en fritidssysselsättning, utan en berikande utbildning som du bär med dig hela livet, säger Elisabeth Johansson, kultur- och fritidssamordnare som varit både elev och lärare på kulturskolan.

– Det är en skapande verksamhet som ger självförtroende, gemenskap och ett sätt att uttrycka sig på.

Offentliga framträdanden

Kulturskolan syns ofta i offentliga sammanhang och bidrar till exempel med framträdanden på högtidsdagar, som nationaldagen och valborgsmässoafton. Att verksamheten fyller 60 år kommer att märkas under hela läsåret.

– Vi hoppas att många kommer och firar med oss, säger Elisabeth.

Specialskriven musik

Särskilt speciellt blir det den 2 april när ett verk som är specialskrivet för Kils kulturskola ska uruppföras (spelas för första gången). Det sker under två jubileumskonserter på Kulturhuset KilArena.

– Vi har kunnat köpa in verket tack vare pengar från ett arv som kulturskolans verksamhet fått, berättar Charlotta. Verket Edge of the wedge (Kanten på kilen) är skrivet av tonsättaren och musikern Paula af Malmborg Ward.

– Vi har fått vara med och styra, så det är skrivet så att vi kan spela det på många olika besättningar och använda det både i mindre och större format, säger Elisabeth.