Teknik

Vad är fibernät?

Vi bygger nätet med fiberoptiska kablar. Fiberoptik är en teknik för dataöverföring. Överföringen av informationen sker genom att data skickas som ljusblixtar i en glasfiber från en punkt till en annan. Kapaciteten i fibern är i det närmaste obegränsad och man tänjer hela tiden på hur mycket data man kan skicka. Man kan idag skicka över 20 Terabit/s i en enda hårstråtunn fiber. Detta gör att vi kommer att kunna möta framtidens ökande krav och erbjuder därför en framtidssäker lösning.

Vad är kanalisation?

Kanalisation är rören där fibern finns.

Vad är DRG eller CPE?

Via det öppna nätet kan du ha flera tjänster samtidigt. Förutom Internet så är det TV och telefoni som ställer de högsta kraven på bandbredd.

Ska du utnyttja två eller fler bandbreddskrävande tjänster rekommenderar vi att du skaffar en DRG (Digtal Residential Gateway) för att säkerställa kvaliteten på dessa tjänster.

 

Vad DRG:n gör är att den delar upp och kvalitetssäkrar bandbredden för data, telefoni och TV. Det gör att kapaciteten i ditt uttag kan ökas om du surfar, ringer och tittar på TV samtidigt. Eller omvänt, TV-bilden blir inte sämre när någon ringer och spelar spel över Internet. Du ansluter datorn, telefonen och TV:n till separata uttag i DRG:n. Samtidigt hjälper DRG:n oss på att felsöka om det blir störningar.

 

CPS (Customer Premises Switch), CPE (Customer Premises Equipment) och DRG är alla benämningar på samma sak.

Hur säkert är nätet?

När du ansluter dig till ett nätverk är det möjligt för dig att ta del av information som finns på andra datorer i nätverket. På samma sätt är det möjligt för andra att ta del av information som finns på din dator. För att förhindra att obehöriga surfar in (ansluter) till din dator utifrån är det viktigt att du har hög säkerhet.

Mer om säkerhet

Förvara alltid användarnamn och lösenord på en säker plats där endast du kan komma åt dem. Lämna aldrig ut dem till någon. Var lite klurig när du skapar lösenord så att andra inte kan gissa sig fram.

 

Om du tycker det är svårt att hitta på lösenord som är tillräckligt säkra kan du använda länken till höger som tar fram ett säkert lösenord för dig.

 

Delade kataloger

Dela inte ut kataloger om du inte är helt säker på hur det fungerar. I värsta fall kan du ge helt främmande människor tillgång till dina filer.

 

Stäng av datorn

När din dator är avstängd är det omöjligt att ansluta till den. Stäng därför av datorn när du inte använder den. På så sätt kan du förhindra att obehöriga tar sig in i ditt system.

 

Du är inte anonym

Tänk på att du inte är anonym på Internet. Allting du gör registreras i olika loggfiler.

 

Egen brandvägg för ökad säkerhet

Ett mycket bra sätt att öka säkerheten är att använda en så kallad brandvägg, ett filter som stoppar obehörig trafik. Med hjälp av en brandvägg kan du förhindra att obehöriga får tillgång till din dator. Många operativsystem har inte tillräckligt hög säkerhet, vilket innebär att du utsätter dig för en risk varje gång du ansluter till ett nätverk (Stadsnät, Internet). En brandvägg består av en eller flera komponenter vars uppgift är att filtrera all nätverkstrafik och stoppa obehörig trafik.

Alla som har en fast anslutning till ett nätverk (Stadsnät, Internet) bör med andra ord ha någon form av brandvägg.

 

Oskyddade trådlösa nätverk

Om du använder trådlösa nätverk hemma eller på jobbet ska du se till att de är lösenordskyddade och krypterade. Annars kan vem som helst surfa in på ditt nätverk.

Hur är det med säkerheten?

På ett öppet nät bestämmer var och en sin egen säkerhet, eftersom du är en del av det öppna nätet när du är uppkopplad. Vill du vara riktigt säker mot intrång bör du därför installera en s.k. brandvägg (ett sorts filter) för att skydda din dator och hålla dig uppgraderad med antivirusprogram (speciellt om du kör Windows).

 

Vad är bredband?

Bredband handlar om hur stora mängder digital information som kan överföras per tidsenhet. Regeringens Bredbandsforum har satt som mål att Sverige ska ha bredband i världsklass och att 90 % av alla hushåll ska ha tillgång till 100 Mbit/s innan 2020.

 

I det öppna Stadsnätet ansluts de flesta lägenheter och lokaler med 100 Mbit/s i båda riktningarna, men beroende på vilken tjänst som du väljer kan hastigheten anpassas efter ditt behov. Väljer du bara 10 Mbit/s för internet får du det, då har du 90 Mbit/s kvar till annat som till exempel TV. Fibertekniken har i princip obegränsad kapacitet och i dagsläget utnyttjar vi endast en bråkdel av kapaciteten.

 

Vårt bredband är s.k. äkta bredband. Tyvärr kallas allt för bredband idag, även långsamma ADSL-anslutningar på 0,5 Mbit/s.