•  
  •    
  •  
     
  • Dra reglaget till höger för att skicka formuläret

Kontakta Kilsbostäder

Telefon
0554-192 20
Telefontid
kl 8-9.30, 10-12
E-post
info@kilsbostader.se
Besökstid
vardagar kl 13-15
Besöksadress
Rosengränd 12
665 32 Kil

Hos Kilsbostäder städar bakterier istället för kemikalier

Renare, mer lättstädat och hälsosamt för såväl miljö som människor – när bakterierna gör kemikaliernas jobb finns det bara fördelar, konstaterar Kilsbostäder.

Att vara lokalvårdare innebär en hel del tungt arbete, dessutom i en miljö där personalen använder olika typer av kemiska medel. När Ann-Christine ”Anki” Svensson, enhetschef för Kilsbostäders lokalvård, läste en artikel om att Malmös fastighetsbolag städade med bioteknologiska rengöringsmedel blev hon nyfiken.

– De städar med bakterier istället för kemikalier både för att förbättra städningen och minska miljöpåverkan. Det verkade intressant, så jag tog reda på mer och frågade om vi inte kunde testa det här, säger hon.

Pilotprojekt i trapphus

Bostadsbolagets vd var med på noterna och sedan i maj 2018 pågår ett pilotprojekt i Kil. Några av lokalvårdarna testar de nedbrytningsbara rengöringsmedlen i ett antal trapphus. Sandra Dahlén är en av dem som har gått över till att städa med bakterier.

– Det fungerar väldigt bra, det har blivit mycket mer lättstädat och det blir liksom inte lika ingrott och lortigt längre. Dessutom är det skönt att slippa andas in kemikalier, säger hon.

Kvinna står i trapphus med mopp

Sandra Dahlén tycker att det fungerar bättre att göra rent med bakterier än med kemiska städprodukter.

Sundare miljö för alla

Hon är utbildad nutritionist, tränar mycket och är noga med vad äter.

– Då känns det ju väldigt bra att kunna använda naturliga medel i jobbet, dels för egen del men också med tanke på de som vistas i lokalerna och på miljön i stort. Vi vet att allergierna ökar och det här kanske kan bidra till att minska besvären.

Städar vidare på egen hand

Det fiffiga med bakterierna, förutom att de är biologiskt nedbrytbara, är att de fortsätter att städa även efter att Sandra och hennes kollegor har moppat klart. Resultatet blir renare och ljusare ytor med mindre friktion.

Efter snart ett års testande har Anki och pilotpersonalen bara sett fördelar och på sikt hoppas de kunna byta till bioteknologiska städmedel i Kilsbostäders samtliga offentliga lokaler.

– Vi ser egentligen inga hinder för det. Medlet är lite dyrare att köpa in, men å andra sidan är koncentrationen hög och svinnet lågt – man använder allt vatten i hinken till städningen.

För Malmös fastighetsbolag har behovet av de ordinarie kemisksyntetiska rengöringsprodukterna minskat med ungefär 5 000 liter per år och idag är 98 procent av deras städprodukter biologiskt nedbrytbara.

– Alla våra rengöringsmedel skulle kunna ersättas med bakterier eller kemfritt städ oavsett var vi städar, säger Anki.

Sök lägenhet/Mina sidor

Aktuellt