Avlopp

Skogsmiljö, vinter

Allt som spolas ned i avloppet kommer förr eller senare till något av kommunens tre reningsverk. Där sker en behandling i flera olika steg för att det vatten som släpps tillbaka till naturen ska vara så rent som möjligt.

Att rena avloppsvatten är ett viktigt arbete för att inte ska förstöra våra sjöar och hav. Vattnet från Kils reningsverk hamnar till exempel till slut i Vänern och vidare till västerhavet.

Tänk på hur Vänern skulle se ut om avloppsvattnet åkte rakt ut i sjön!

Tänk på vad du spolar ner!

Det vatten som vi bland annat använder för dusch, tvätt, disk eller toaletten hamnar till slut på reningsverket. Det är därför viktigt att tänka på vad vi spolar ner så att vi inte påverkar reningsverket och i slutändan miljön.

Det här är okej att spola ner

En grundregel är att spola ner endast

  • bajs
  • kiss,
  • toalettpapper

 Förutom kiss, bajs och toalettpapper från toaletter får även bad-, disk- och tvättvatten spolas ned i avloppet.

Det här är inte okej att spola ned

Reningsverk är inte konstruerade för att kunna behandla kemikalier och andra farliga ämnen. Det följer istället med ut i det renade vattnet och sedan vidare till sjöar och hav. Dessutom kan det förstöra reningsprocessen i ett avloppsreningsverk. Tänk på att färg och andra farliga ämnen ska till en miljöstation.

Du ska heller inte spola ner tops, bindor, tamponger, snus, cigarettfimpar, kondomer, hushållspapper med mera. Dessa kan fastna och förstöra galler och pumpar i reningsverket.

Tecknad bild med de fem vanligaste sakerna som fulspolas

Gör så här istället

Släng sådana saker i papperskorgen eller lämna in det till en miljöstation istället så underlättar du för de olika stegen i behandlingen i reningsverket.