Besök på Sköna rum och Café Freja

Arkivmaterial

Anna och Tomas Wikman står på kajen vid Café Freja med södra Fryken i bakgrunden.

Anna och Tomas Wikman har nu drivit Sköna rum sedan november 2021 och Café Freja sedan juli 2022. Hur har det gått, hur har de blivit bemötta och vilka framtidsplaner har de? Häng med så berättar vi mer.

Sköna rum är bed and breakfast och vandrarhem med 11 rum (23 bäddar) och ligger vackert vid sjön Frykens södra ände. Ångbåten Freja ligger i närliggande hamn och Fryksta slalombacke, Villa Fryksta och Café Freja är närmsta grannar.

Paret Wikman tog över Café Freja i slutet av juli 2022 och där har de ordnat motorträffar, livemusik, kolbullelagning, kanelbulletävling och självklart fikaförsäljning i caféet.

Hur har första sommaren med Sköna rum och Café Freja varit?

– Mycket jobb och en händelserik och rolig sommar. Sköna rum har varit fullbelagt från maj till september och i Café Freja har vi haft hjälp av fantastiska Kilsungdomar som tidigare jobbat på caféet. Deras erfarenhet och proffsighet har varit väldigt viktig för oss. Vi har haft så många besökare och utställare på fordonsträffarna. Vissa onsdagskvällar har ungdomarna bland mycket annat hunnit göra 158 räkmackor på tre timmar, berättar Tomas.

Under vintern är Sköna rum öppet som vanligt medan caféet kommer att vara öppet lördagar och söndagar.

– Det ger oss lite tid att utveckla verksamheten inför sommaren. Vi har massor av planer på gång, säger Anna.

Sovvagn och Frykensmycke

20221007_Sköna-rum-och-cafe-freja_0356.jpg

Anna berättar att de köpt en 24 meter lång tågvagn från 1956, med 11 sovkupéer (22 bäddar). Den ska” kopplas till loket” under hösten och tanken är att bjuda in när den stora tågvagnen ska lyftas in på rätt spår.

– Våra nattgäster ska kunna gå upp på morgonen, ut på perrongen och in till Café Freja för att äta frukost, säger Anna.

Det finns även planer att öppna upp och renovera café och köksdel för att få bättre plats och kunna öppna en kvarterskrog i caféet på vardags- och helgkvällar.

– Om renoveringsplanerna går i lås så kan vi sätta dessa planer i verket. Då blir det, förutom mat och dryck, temakvällar och quiz, säger Tomas.

Ny hemsida är på gång och även planer på ett Frykensmycke. Anna är utbildad guldsmed. Hon vill ta fram ett smycke som symboliserar Fryken men känner att hon behöver prata med många Kilsbor för att känna in vad som symboliserar Fryken för dem.

- Folk får gärna höra av sig till mig och berätta, säger Anna.

Paradis för Européer med flera

Vilket bemötande har ni fått i Kil?

– Bra bemötande och bra samverkan med andra. Samverkan med andra företagare är superviktigt för att driva verksamheter som vår och likaså bra samverkan med kommunen. Det känns härligt att kunna hänvisa till Villa Fryksta, Frykenbaden, golfklubben, Kils hotell, Ruds gård och andra när vi har fullt eller vet att de kan erbjuda kunder saker som inte vi kan erbjuda. De gör på samma sätt tillbaka så det är win-win säger Tomas.
– Ja, så är det och våra gäster är så nöjda. Vi har många gäster från Europa som säger att det här är paradiset för dem. Det är ju fantastiskt säger Anna.

Vill du också ha företagsbesök?

20221007_Sköna-rum-och-cafe-freja_0345.jpg

Från vänster: Malin Lövendal, sektorchef Kils kommun, Kenneth Bengtsson (C), vice ordförande kommunstyrelsen, Mikael Kindberg, näringslivschef, Anna Wikman och Tomas Wikman, Sköna rum och Café Freja samt Anders Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande och Dan Granström förbättringsledare i Kils kommun.

Vill du och ditt företag ha besök. Hör av dig till Mikael Kindberg 0554-194 13 eller mikael.kindberg@kil.se.