Hoppa till huvudinnehållet

Kontakta Kils kommun

Telefon
0554-191 00
Telefontider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
E-post
kommun@kil.se
Besökstider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
Besöksadress
Östra Torggatan 2D
665 23 Kil

Fler kontaktuppgifter

Att bemöta oro och frågor från barn och unga

Arkivmaterial

Vuxen och barn vid havet

Många barn och unga kan ha frågor och känna oro i den situation som råder nu. Helena Hvit, Föräldradialogen, ger några tips om hur du kan prata med och bemöta ditt barn.

Var tillgänglig och närvarande

När vi vuxna har mycket att tänka på är det lätt att vi glömmer bort oss. Kom ihåg att se barnet lite extra nu och visa att de är omtyckta och älskade!

Dela barnens känslor

Barn har behov av vuxna som lyssnar, lugnar och tröstar dem och hjälper dem att förstå och hantera sina egna känslor. Hur vi själva mår kan påverka mötet med barnet.

Överför inte din oro utan ge istället barnet hopp

Visa att det finns en lösning i sikte och att det är du som vuxen som har koll och att det inte förväntas av barnet. Ta barnets oro på allvar. Tänk på att våra känslor smittar!

Var nyfiken på barnets insida

Genom att lyssna till och bemöta barns och ungas frågor kan vi bidra till att minska oro och rädsla. Det varierar hur mycket barn vill prata. Tänk på att de till exempel kan oroa sig för släktingar eller familjeekonomin. Var lyhörda och lyssna på dem!

Ge information

Barn behöver anpassad information om vad corona är och vad vi aktivt kan göra för att hjälpa till, till exempel tvätta händerna. Ta reda på hur mycket barnet vet och utgå från deras frågor. Ställ konkreta frågor: Vad har du hört? Vad vet du? Vad undrar du?

Behåll vardagliga rutiner

Försök göra tillvaron så bra som möjligt med struktur, planering, och förberedelser. Hjälp barnet att fokusera på annat genom aktiviteter och spel tillsammans. Var gärna ute tillsammans med ditt barn.

Fler tips

Behöver du råd och stöd kring frågor som rör ditt barn och ditt föräldraskap? Kontakta Helena, Föräldradialogen på telefon 0554-195 88 eller e-post: helena.hvit@kil.se

ICPD-råd till vårdnadshavare i coronatider:

Andra sidor med tips om hur du pratar med barn om coronaviruset:

Krisinformation

Rädda barnen 

BRIS