5
Störningar

Störningar

5
1
Pågående arb.

Pågående arbeten

1
  •  
  •    
  • Din rättelse/kommentar kommer att mejlas till kommunikationsenheten.
     
    Din rättelse/kommentar kommer att mejlas till kommunikationsenheten.
     
  • Dra reglaget till höger för att skicka formuläret

Kontakta Kils kommun

Telefon
0554-191 00
Telefontider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
E-post
kommun@kil.se
Besökstider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
Besöksadress
Östra Torggatan 2D
665 23 Kil
Fakturaadress
FE 1407
645 88 Strängnäs

Fler kontaktuppgifter

Besök hos Arento

Arkivmaterial

En fredag i månaden besöker representanter från kommunen olika Kilsföretag. I mars hälsade vi på hos Arento - en avknoppning från gamla Vägverket i Kil. Bolaget förser bygg- och entreprenadföretag runt om i Sverige med anläggnings- och byggmaskiner.

Avknoppning från Vägverket

Vägverkets centralverkstad i Kil var tidigare ett välkänt nav i vägunderhållet i regionen, med som mest 30-40 anställda medarbetare. 2009 omorganiserades Vägverket och delar av verksamheten bolagiserades i ett nytt bolag, Svevia. Arento är ett dotterbolag till Svevia, bildades för tre år sedan och är alltså ett statligt bolag som lyder under Näringsdepartementet. 

Inom Arento finns tolv maskindepåer, från Luleå i norr till Malmö i söder – och alltså en i Kil. Totalt är cirka 75 personer anställda i hela landet.

 – Här i Kil är vi faktiskt, som företagsledningen uttrycker det, en föredömesdepå inom Arento, med mycket hög uppskattning från våra kunder. Och det är ju faktiskt väldigt roligt, särskilt som Kil knappast är en världsmetropol, säger Nettan Halldin, verksamhetsansvarig på Arento i Kil. 

Hyr ut allt från spikpistoler till väghyvlar

Arento sysslar med allt från uthyrning av maskiner, fordon och utrustning till fullservice vid etableringar och material till vägavstängningar, men hyr också ut till privatpersoner.

Arento i Kil har en slimmad organisation, där Nettan svarar för verksamheten med en anställd medarbetare och en som är inhyrd. Utöver Arento finns också företagen Svevia Vägmarkering, VSP och Sweco som hyr in sig i lokalerna.

I sortimentet finns allt från byggmaskiner och fordon till trafikanordningsmaterial och TMA-bilar. TMA-bilar är lastbilar med en stor, utfällbar krockzon baktill. De brukar synas vid vägarbeten och ska skydda både maskinerna och de som jobbar från att bli påkörda bakifrån. Arento i Kil har också en liten specialverksamhet med egen tillverkning av skyltar för anvisning och avstängning. 

Framtidsplaner

Arento har avtal med moderbolaget Svevia men också med andra. Man har till exempel hand om Trafikverkets och Arbetsmiljöverkets tjänstebilar. Kil utmärker sig också genom att man jobbar med kunder utanför Sveviakoncernen. 

Nettan Halldin ser ljust på framtiden. Verksamheten går bra, med mycket hög kundnöjdhet och många utvecklingsidéer.

– Jag hoppas vi ska utveckla vår uthyrning av arbetsfordon, också det vi kallar TMA. Jag planerar också för att vi ska öka servicegraden, till exempel genom köra ut hyrmaskiner direkt till kund. 

Bildtext: Från vänster Torbjörn Nilsson Kils kommun, Christian Sjölin Svevia AC Maskin, Georg Forsberg Kils kommun, Joakim Karlsson Svevia Vägmarkering och Nettan Halldin Arento.

 

###

En företagsfredag varje månad

Vill du ha besök? Kontakta Bo Thunberg på telefon 0554-194 13 eller e-post bo.thunberg@kil.se för att boka in ett möte.

Under företagsbesöken vill kommunen lära sig mer om företagen och deras förutsättningar. Företagarna får chans att ställa frågor eller berätta om sina erfarenheter som företagare i Kil.