Hoppa till huvudinnehållet

Kontakta Kils kommun

Telefon
0554-191 00
Telefontider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
E-post
kommun@kil.se
Besökstider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
Besöksadress
Östra Torggatan 2D
665 23 Kil

Fler kontaktuppgifter

Detektiver med intresse för Kils historia

Arkivmaterial

Två kvinnor vid ett bord tittar med förstorningsglas

Runt 3000 bilder med anknytning till Kil. Inlämnade från privatpersoner och sorterade i syrafria kuvert. Det är vad Kils hembygdsförening just nu ägnar tiden åt att forska i.

I Glasrummet i Kils bibliotek sitter ett femtontal personer utplacerade i mindre grupper. Utrustade med vita tyghandskar och förstoringsglas försöker de hitta svaren kring de historiska bilderna.

Bildgruppen samlas i biblioteket några tisdagar varje månad. 

I Frykeruds och Boda socken pågår samma arbete sedan några år tillbaka, men för Kils hembygdsförening har detektivarbetet pågått sedan början av 2019. Varje svartvit bild synas noga. Känner vi igen någon på bilden? Var är den tagen och i vilket sammanhang? Från vilket år kan den vara?

Bo Andersson och Karl-Erik Kilder synar ett av de gamla fotona.

– En bild blir ju värdefull först när den har en anknytning, berättar Bo Andersson som är en av historiedetektiverna i sällskapet.

Han har tidigare många år varit aktiv inom kommunpolitiken i Kil. Bland de andra i rummet finns gamla lärare, brevbärare och föreningsaktiva. Alla med stora nätverk, kunskaper och bakgrund i Kil.

May Bylund, Marianne Ernstsson, Barbro Lidén och Monica Jonsson tar hjälp av varandra i detektivarbetet,

– Vi tycker det är roligt. Vi är uppväxta i Kil och har många minnen härifrån, säger May Bylund och berättar bland annat att kommunkontoret fram till 1947 låg på Viksta.

Deltagarna letar både i minnet och i böcker och skrifter med historier från Kil. Det blir många spännande samtal runt borden.

Bildskatten från Kil tillhör numer föreningsarkivet som ansvarar för att bilderna förvaras och bevaras säkert, men kartläggningen och identifieringen av fotona står alltså hembygdsföreningen för. När kartläggningen är klar kommer de mest intressanta bilderna att digitaliseras.

– Vänta lite! säger plötsligt någon vid bordet och börjar bläddra i en av Frej Alsterlinds böcker från Kil. Det blir bingo. Den svartvita bilden på paret Guizetti är identisk med en bild i boken och ytterligare en bildgåta är löst.

Vill du veta mer?

Kontakta Bo Johansson, Kils hembygdsförening på 070-251 29 36