Hoppa till huvudinnehållet

Kontakta Kils kommun

Telefon
0554-191 00
Telefontider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
E-post
kommun@kil.se
Besökstider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
Besöksadress
Östra Torggatan 2D
665 23 Kil

Fler kontaktuppgifter

Fagerås har fått butik

Arkivmaterial

Vit enplansbyggnad med reklamskyltar. Utanför står ett tiotal människor.

Det händer mycket positivt i Fagerås. De senaste åren har bygden bland annat fått mack, pizzeria, nytt resecentrum, fiberutbyggnad och asfalterad hockeyrink. I lördags var det dags för ytterligare ett välkommet och efterlängtat tillskott - invigning av en matbutik.

Efter omdragningen av riksväg 61 i slutet av nittiotalet minskade trafiken i Fagerås. Det bidrog till att mycket av den närservice som tidigare fanns i byn fick lägga ner. Men med enade krafter har man vänt trenden och skapat utveckling i bygden.

Landsbygdspengar och ideella krafter

Politikerna i Kil beslutade för några år sedan att dela ut landsbygdspengar till Högboda, Fagerås och Nilsby. Bidragen skulle gå till utveckling av bygden och byalagen fick själva välja vad de ville använda pengarna till. I Fagerås satsade byalaget sin kommunmiljon på bland annat en bensinmack och renovering av en servicefastighet, där det blev pizzeria och nu alltså även en butik.

– Det här är ett konkret exempel på vad vilja och målmedvetenhet kan skapa. Kommunens insats fungerade som en katalysator. Byalag och entreprenör har använt medlen på ett klokt sätt som ger nytta för många, säger Kenneth Bengtsson, kommunalråd i Kils kommun.

Driftig entreprenör

Utvecklingen i Fagerås har blivit verklighet med hjälp av bidrag från kommunen och länsstyrelsen, men framförallt på grund av mycket ideellt arbete och en driftig entreprenör. Ali Akbari, som driver pizzerian i Fagerås, står bakom den nyöppnade butiken där han också bedriver ett litet café.

– Det är fantastiskt bra med servicepunkter utanför centrum. Närservicen är viktig, men också mötesplatser där det finns möjlighet att träffa grannar och bekanta och få den sociala biten tillgodosedd. Vi ser fram emot fortsatt samarbete mellan kommunen och byalagen för att bygden ska utvecklas vidare, säger Kenneth Bengtsson.