Hoppa till huvudinnehållet

Kontakta Kils kommun

Telefon
0554-191 00
Telefontider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
E-post
kommun@kil.se
Besökstider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
Besöksadress
Östra Torggatan 2D
665 23 Kil

Fler kontaktuppgifter

Företagsfredag på Sörby gård – en förskola för kossor

Arkivmaterial

Två kalvar i närbild

I fyra olika stallar fördelas 900 kvigor från kalvåldern tills de är färdiga för att själva bli dräktiga för första gången. Familjeföretaget Sörby gård kan vara Sveriges största förskola för kossor.

Gården har funnits i släkten ända sedan 1918 och 1979 tog Axel Olov Karlsson över den. Då hade han varit med och hjälpt till i lantbruket sedan 15-årsåldern. Vid den tiden fanns fem kor på gården, så småningom blev det tolv och – efter att Axel Olov hade utbildat sig på Lillerud – utökades antalet successivt till närmare 60. Utvecklingen har fortsatt genom åren och hösten 2009 fick Sörby gård sin nuvarande inriktning - att bedriva kviguppfödning till mjölk- och köttproduktion.

– Vi samarbetar med Vadsbo mjölk i Mariestad. De är specialiserade på mjölkkor och mjölkproduktion och behövde någon som födde upp kvigorna, berättar Axel Olov.

Kvigor i ladugård

Kvigorna på Sörby gård är sociala, nyfikna och välmående. De blir tidigt vana vid hantering, en stor fördel när de sedan återvänder till Mariestad för att bli mjölkkor.

Var tredje vecka kommer en leverans med fyra månader unga kalvar som växer och frodas på Sörby gård. Vid 14-15 månaders ålder insemineras de och senast en månad innan det är dags för kalvning – då är kvigan omkring två år – skickas de tillbaka till Mariestad.

Fyra personer vid fikabord

Fikapaus - Axel Olov och Henrik berättar om sin verksamhet.

Familjeföretaget drivs av Axel Olov, sonen Henrik och Henriks fru Elin, samt fyra anställda, varav två på deltid. På gården finns också några får – för närvarande åtta tackor och ett tjugotal lamm. Dessutom ett gäng border collies som hjälper till i arbetet med djuren, ett par av dem tävlas också framgångsrikt i vallning av Elin.

En grupp människor, tre hundar vid en byggnad med djur i

Hundarna är inställda på arbete och bryr sig föga om besökarna från Kils kommun.

Lammunge i närbild

Ett av vårens lamm på Sörby gård.

Axel Olov lämnar nu över allt mer av sitt arbete till Henrik, Elin och övrig personal, men räknar med att gården kommer att utvecklas ytterligare i framtiden.

– Det går alltid att växa, det är det vi har gjort hela tiden.

En man delar ut tossor till besökare

För hygienens skull måste alla besökare utifrån ha plasttossor på sig. Axel Olov delar ut till var och en.

En grupp människor utanför en ladugård

En företagsfredag varje månad

Vill du ha besök? Kontakta näringslivschef Mikael Kindberg på telefon 0554-194 13 eller e-post mikael.kindberg@kil.se  för att boka in ett möte.

Under företagsbesöken vill kommunen lära sig mer om företagen och deras förutsättningar. Företagarna får chans att ställa frågor eller berätta om sina erfarenheter som företagare i Kil.