Hoppa till huvudinnehållet

Kontakta Kils kommun

Telefon
0554-191 00
Telefontider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
E-post
kommun@kil.se
Besökstider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
Besöksadress
Östra Torggatan 2D
665 23 Kil

Fler kontaktuppgifter

Från föräldrakooperativ till fristående förskola

Arkivmaterial

Fem personer vid skylt med text: Förskolan Lär och lek

Det började som ett litet föräldrakooperativ, drevs sedan under fem år i kommunens regi och är idag en fristående förskola och ett privat företag. Lär och Lek vill vara ett komplement och alternativ till de kommunala förskolorna i Kil.

Det var när förskolan Lyktan skulle läggas ned, i samband med att förskolan på Mons backe öppnade, som Lär och Lek startade i Lyktans lokaler på Runnevål. Vid uppstarten bestod personalgruppen av fyra pedagoger som valde att arbeta kvar. Med en liten barngrupp som förut hade gått på förskolan Lyktan startades nu Lär och Lek upp. Sedan starten 2015 har verksamheten utökats och idag har Lär och Lek tre enheter på Karlslund och en på Runnevål. 17 pedagoger plus lärlingar arbetar nu inom verksamheten.

Daglig dialog med varje enskilt barn

– Vi håller små barngrupper och hög personaltäthet och kallar Lär och Lek för ”Den lilla förskolan med det stora hjärtat”. Vi strävar alltid efter att ha en tät och personlig kontakt med både vårdnadshavare och barn, för att skapa förtroende och trygghet. Att se och att ha en daglig dialog med varje enskilt barn är av största vikt, berättar Katarina Björlin, som är huvudägare till förskolan.

Inne- och utemiljön

Inomhus har man satsat på en ljus miljö med lätt färgsättning detta för att skapa en lugn känsla i lokalerna, men både inne- och utemiljön utvecklas ständigt för att möta barnens behov och önskemål.

Förskolan jobbar också med Ur och Skurpedagogik, framförallt för de äldsta barnen, som går på enheten Solen på Kilslund. Barnen har mycket utevistelse - det pedagogiska arbetet bedrivs till stor del utomhus och vissa måltider äts också ute.

Lärlingsplatser

Lär och Lek har i nuläget 53 barn, varav 15 placeringar är avtalade med Kils kommun. Samarbetet med kommunen fungerar bra och har också skapat ringar på vattnet.

Genom vuxenutbildningen i Kil har förskolan sex lärlingsplatser – vilket innebär att personer som läser och utbildar sig pedagogiskt också gör 70 procent av sin utbildningstid i praktiskt arbete inom verksamheten på Lär och lek.

Ett komplement till övriga förskolor

Katarina har själv mångårig erfarenhet som förskolelärare och har tidigare bedrivit enskild förskola i Karlstad kommun.

– Jag tycker att det är bra med valmöjligheter och att det finns alternativ att välja mellan. Jag ser oss som ett komplement till de övriga förskolorna.

###

En företagsfredag varje månad

Vill du ha besök? Kontakta Bo Thunberg på telefon 0554-194 13 eller e-post bo.thunberg@kil.se för att boka in ett möte.

Under företagsbesöken vill kommunen lära sig mer om företagen och deras förutsättningar. Företagarna får chans att ställa frågor eller berätta om sina erfarenheter som företagare i Kil.