3
Störningar

Störningar

3
1
Pågående arb.

Pågående arbeten

1

Viktig information

Från den 18 december gäller nya nationella förskrifter och allmänna råd i hela Sverige. Så påverkar det våra verksamheter.

Läs mer
  •  
  •    
  • Din rättelse/kommentar kommer att mejlas till kommunikationsenheten.
     
    Din rättelse/kommentar kommer att mejlas till kommunikationsenheten.
     
  • Dra reglaget till höger för att skicka formuläret

Kontakta Kils kommun

Telefon
0554-191 00
Telefontider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
E-post
kommun@kil.se
Besökstider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
Besöksadress
Östra Torggatan 2D
665 23 Kil
Fakturaadress
FE 1407
645 88 Strängnäs

Fler kontaktuppgifter

IM - en andra chans till gymnasiet

– Jag orkade inte med skolan och hade ingen motivation. Jag fortsatte skolka och tänkte att det skulle gå att rädda men det gjorde det inte. Jag gick ur nian med jättedåliga betyg och tänkte skita i allt, men sen fick jag höra att IM i Kil skulle starta och då fick jag upp hoppet.

Se film om IM i Kil. Filmen är textad (aktivera textning via ikonen CC i spelaren).

Ny möjlighet i Kil

Sedan hösten 2020 finns Introduktionsprogrammet (IM) i Kil. Här får elever, som gått ur nian utan behörighet, en andra chans till gymnasiestudier. Tidigare har det funnits erbjudande om att läsa upp betygen på gymnasieskolor i Karlstad, men nu finns alltså möjligheten i Kil.


– Vi förstod att det var ett stort steg för vissa elever. En del av dem tyckte det var svårt att motivera sig att åka in till Karlstad när de ändå inte gick ett ”riktigt” program, berättar Anna Bergqvist som är elevcoach på IM.

Under det första läsåret har IM i Kil tagit emot tolv
elever. Om allt fungerar bra, finns också möjlighet att utöka verksamheten.

Individuellt anpassat

På schemat står ämnesundervisning eller eget arbete. Varje dag ser olika ut för varje person, beroende på vad respektive elev behöver. 

– Målet är ju att alla deltagare ska komma in på ett nationellt gymnasieprogram. Några kommer lyckas att få betyg redan till jul och några till sommaren, tror och hoppas vi, säger läraren Sofi Jetté. 

Bygger relationer

Anna och Sofi finns med eleverna under varje skoldag. De hjälper eleverna att läsa ikapp det som de behöver. Förutom att lära ut, stöttar och peppar de eleverna.

– Vi är två vuxna här hela tiden. Vi hinner bygga relationen som är så viktig när eleverna ska hitta sina egna mål. De ska känna sig trygga med att komma hit och kunna fokusera på studierna, säger Anna och konstaterar att vissa elever behöver extra tid för att förbereda sig för gymnasiet. 

Fullt fokus hela tiden

– Personalen är jättebra! De vägleder och stöttar oss och finns där som en kompis, hela tiden. Det är fullt fokus på var och en. Du sitter aldrig sysslolös och undrar vad du ska göra, konstaterar Matilda Björkman, en av eleverna.

Hon har siktet inställt på Lillerudsgymnasiet.

– Målet känns inte så långt bort längre, det känns rimligt. Nu kan jag inte sitta vaken och spela på nätterna, det är fullt fokus hela tiden.– Jag är så stolt över dem, de visar respekt för varann och ger varandra arbetsro. De kommer hit, kämpar och ger sitt bästa varje dag, säger Anna Bergqvist.

Läs mer på kil.se/im