Hoppa till huvudinnehållet

Kontakta Kils kommun

Telefon
0554-191 00
Telefontider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
E-post
kommun@kil.se
Besökstider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
Besöksadress
Östra Torggatan 2D
665 23 Kil

Fler kontaktuppgifter

Kil - en av 42 kommuner med bra företagsklimat

Arkivmaterial

Uppåtgående pilar. Bakgrund: himmel

En fråga som har stor betydelse i Svenskt näringslivs årliga undersökning är det sammanfattande omdömet om företagsklimat. Kil får i år för första gången betyget 4 som är lika med bra företagsklimat.

Värmland ligger bra till totalt: Sunne, Munkfors, Grums, Säffle och nu alltså även Kil återfinns i gruppen med betyget bra företagsklimat. Bara 42 kommuner i hela landet ligger på samma nivå.

Svensktn näringsliv diagram. Visar Kils betyg jämfört med snittbetyget i Sverige. Klicka på bilden för för mer information på Svenskt näringslivs webb.

– Det är otroligt kul att vi får det här betyget av företagarna i Kil. Att stärka företagsklimatet är en politiskt mycket viktig fråga men också ett arbete som måste ske i nära samarbete och dialog med de lokala företagen. Nu har vi faktiskt ett ”kvitto” på att Kil är en bra företagskommun, säger Georg Forsberg, ansvarigt kommunalråd för näringsliv och förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Om undersökningen

Svenskt näringsliv genomför varje år en enkätundersökning bland företagarna i varje kommun. Syftet är att få fram företagarnas egen bild av hur det är att driva företag och verka som företagare i kommunen. För undersökningen står undersökningsföretaget Demoskop. En fråga som har stor betydelse i undersökningen, inte minst när kommuner jämförs med varandra, är företagarnas bedömning ”Sammanfattande omdöme om företagsklimatet”. Där är betyget 4 lika med bra. Kil har nu för första gången nått den här nivån.

Enkätsvaren ligger till grund för den ranking av samtliga kommuner som Svenskt näringsliv presenterar i slutet av september. Kil har klättrat i rankingen de senaste sex åren och har för närvarande plats 55 i landet.

Fakta

Företagen upplever ett förbättrat företagsklimat. Antalet kommuner som får omdömet bra från det lokala näringslivet når sin högsta nivå någonsin är 42 stycken. Det är en fördubbling sedan 2016. Under samma tid har antalet kommuner som inte når upp till det sammanfattande omdömet ”godtagbart” halverats till 34 stycken. Sammantaget höjer 153 kommuner sitt resultat, medan 137 sänker sina omdömen.

I Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning har drygt 30 000 företagare svarar på frågor om företagsklimatet i sin hemkommun.

Läs mer på Svenskt näringsliv hemsida.