3
Pågående arb.

Pågående arbeten

3
 •  
 •    
 • Din rättelse/kommentar kommer att mejlas till kommunikationsenheten.
   
  Din rättelse/kommentar kommer att mejlas till kommunikationsenheten.
   
 • Dra reglaget till höger för att skicka formuläret

Kontakta Kils kommun

Telefon
0554-191 00
Telefontider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
E-post
kommun@kil.se
Besökstider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
Besöksadress
Östra Torggatan 2D
665 23 Kil
Fakturaadress
FE 1407
645 88 Strängnäs

Fler kontaktuppgifter

Kil får miljöstyrande avfallstaxa

Under flera år har kvaliteten på matavfall varit alltför dålig i Kil. Det orsakar stora kostnader. Kommunfullmäktige har därför beslutat att avfallstaxan ska förändras från och med april 2020.

Kilsborna är sämst i Värmland på att sortera sitt matavfall. Renheten är endast 86 procent – 14 procent av det som hamnar i matavfallet är alltså annat avfall, exempelvis plast, metall, kattsand eller blöjor. I Karlstad kommun är renheten 96 procent.

Konsekvenser av orent matavfall

Orenheten i matavfallet i Kil har lett till att vi inte längre får köra vårt matavfall till biogasanläggningen i Karlskoga. Istället körs det nu till Borås, vilket innebär en extra kostnad på 300 o00 kronor per år.

För att få till en förändring inför vi nu en så kallade miljöstyrande taxa i Kils kommun, ett beslut som kommunfullmäktige fattade den 19 december.

Läs mer om beslutet

Miljöstyrande taxa tillämpas redan i Karlstad och i ett flertal andra svenska kommuner.

Vad innebär den nya taxan?

Miljöstyrande taxa innebär att det är billigare för dig som kund att sortera rätt än att inte göra det:

 • Du som vill sortera ut matavfall och sköter det – alltså lägger enbart matavfall i den bruna papperspåsen – får din taxa sänkt med 100 kr per år.
 • Vill du inte sortera matavfallet, eller slarvar med sorteringen, får du betala ett betydligt högre pris: 1 690 kr mer per år.

– Idag finns inget incitament för att sköta sig. De som orsakar extra kostnader blir inte belastade, utan alla får vara med och betala för de som inte sköter sig. Jag hoppas det här ska ge lika bra resultat i Kil som i andra kommuner, säger Leif Östlind, vd för Kils Avfallshantering AB.

Hur funkar "övervakningen"?

Det är sopbilschauffören som ska kontrollera hur hushållen sköter sorteringen. Chauffören kan tydligt se vad som åker ur tunnan och in i sopbilen. Allt som inte är brun papperspåse i matavfallskärlet är felsortering. Har man sorterat fel ett antal gånger under viss tid hämtas matavfallskärlet in och man får den högre taxan under minst ett halvår. Efter denna karenstid kan man begära att få sortera matavfall igen.

Mer information

Har du frågor om sortering eller om den nya taxan? Välkommen att ringa kundtjänst, 0554-191 22.

 

Bilden: Ett exempel på hur matavfallet kan se ut i Kils kommun.