Kil från topp tre till topp fem

Arkivmaterial

Kil hamnar på en femte plats i länet efter att ha tappat 55 placeringar till plats 89 i Sverigelistan (290 kommuner i landet).

Varje år i september sedan 2001 rankar Svenskt näringsliv kommunernas lokala företagsklimat. Vi gratulerar Grums, Säffle och Munkfors som tar medaljplatserna i Värmland.

Kil hamnar på en femte plats i länet efter att ha tappat 55 placeringar till plats 89 i Sverigelistan (290 kommuner i landet).

– Årets resultat visar att vi behöver lyssna in vad företagarna saknar. Cirka 75 procent av företagen tycker att företagsklimatet blivit bättre de senaste fem åren men enkäten visar att det finns områden vi helt klart måste bli bättre på, till exempel kontakten mellan skola och näringsliv och våra tjänstemäns bemötande till företagen för att nämna några, säger Mikael Kindberg, näringslivschef.

Kil har under många år stadigt klättrat i rankingen och varit topp tre i Värmland men tappar nu en placering i Värmlandsrankingen.

– Tappet känns så klart men det motiverar oss också att stärka de delar vi tappat och analysera hur vi kan behålla eller bli bättre i de delar vi får bra betyg i, säger Kenneth Bengtsson (C), kommunstyrelsens vice ordförande.

Grunden för Svenskt näringslivs ranking är en enkät till de lokala företagen. Årets enkät besvarades av närmare 32 000 företag i landet, varav nästan 1 500 företag i Värmland. I Kil svarade 47 av de 200 företag som fick enkäten.