Kils kommun klättrar i näringslivsrankning

Arkivmaterial

Kils kommuns skylt vid infarten från väg 61.

Ett målmedvetet arbete ger resultat. Kils kommun klättrar i Svenskt näringslivs stora rankning av företagsklimatet i landets kommuner. 2022 placerar sig Kil på 34:e plats på Sverigelistan. Bara tre värmländska kommuner hamnar högre upp.

Svenskt näringsliv har gjort den stora rankningen sedan 2001. Den grundar sig i en enkät där företagen får svara på frågor om det lokala företagsklimatet.

Nu är 2022 års resultat presenterade och det står klart att Kils kommun klättar jämfört med förra året. Från 89:e till 34:e plats i landet.

I Värmland är det bara Säffle, Munkfors och Grums som placerar sig högre i rankningen.

– Jättekul! Det här är resultatet av ett systematiskt arbete, och det visar verkligen att vi är på rätt spår. Nu ska vi ta ytterligare ett steg uppåt, säger kommunalrådet Kenneth Bengtsson (C).

Så görs undersökningen

Rankningen bygger till två tredjedelar på företagarnas enkätsvar om exempelvis kommunens service och bemötande, information till företagen och tillgång till kompetens. Resterande del utgörs av statistiska faktorer, som bland annat är hämtade från Statistiska centralbyrån, SCB.

Mikael Kindberg är näringslivschef i Kils kommun.

– Att våra företag mår bra och har goda förutsättningar för att driva och utveckla sina verksamheter är en nyckel för att hela kommunen ska blomstra. Jag möter många företag som talar väldigt gott om att driva företag i Kil och det är glädjande att vi tar steg framåt inom flera områden i undersökningen, säger han.

Han konstaterar samtidigt att arbetet inte är färdigt.

– Nu är det viktigt att vi tar till oss resultaten, arbetar med att utveckla och förbättra vår verksamhet. Vi har en bra grund att stå på även om det självklart finns förbättringspotential och vi kan, vill och ska bli lite bättre, säger Mikael Kindberg.

Hela rankningen hittar du här.