Kils kulturskola firade 60 år

Arkivmaterial

Människor i vita skjortor jublar och håller i guldhattar

Kils mest kulturella 60-åring fyller jämnt och firade med stor jubileumsshow den 2 april. Elever, lärare och gamla elever samlades på scen och ett specialskrivet verk spelades för publik för första gången.

Det var jubel i Kulturhuset KilArena när kulturskolan bjöd på musik och dans under två fullsatta förställningar. Malte Hallquist var konferencier. Graffitielever målade på plats och besökarna kunde även uppleva en utställning av bildeleverna.

jubileumsshow_kulturskolan2_nyhetsbild.jpg

En gång i tiden elever på Kils kulturskola, idag turnerande rockmusiker. Foto: Monika von Wachenfeldt

Specialskrivet verk

Under showen var det urpremiär för Edge of the wedge, ett verk som  tonsättaren Paula af Malmborg Ward skrivit speciellt för Kils kulturskola. Ett på många sätt unikt uppdrag.

– Jätteovanligt, jag känner inte till någon som gjort det förut, säger kompositören om förfrågan att specialskriva ett verk för en kulturskola.

– Vi har kunnat köpa in verket tack vare pengar från ett arv som kulturskolans verksamhet fått, berättar Charlotta Anderberg som är rektor på kulturskolan.

Uppdraget var ett jubileumsstycke. Det skulle vara flexibelt och lättspelat, men inte alltför lättspelat – gärna med alternativ för att passa olika nivåer på spelkunskaper. Inte helt enkelt.

Resultatet blev Edge och the Wedge.

– Jag började leka med orden. Wedge är kil på engelska och eleverna på kulturskolan är ju just Edge och the Wedge – spjutspetsen på kilen. Eftersom det är ett jubileumsstycke ska känslan på verket vara glädje och kul, berättar Paula.

jubileumsshow_kulturskolan_paula_malte_niklas_nyhetsbild.jpg

På premiärföreställningarna fanns tonsättaren Paula af Malmborg Ward på plats. Här med konferencier Malte Hallquist och dirigent Niklas Lindholm vid sin sida. – Jag känner stor ödmjukhet över att fått göra det här. Väldigt hedersamt att få vara med när unga människor möter ny musik.

jubileumsshow_kulturskolan3_nyhetsbild.jpg

Elever och lärare framför Edge och the Wedge under ledning av dirigent Niklas Lindholm.

Från musik- till kulturskola

Det började som en kommunal musikskola 1962. Sedan dess har innehållet breddats. Kils kulturskola erbjuder i dag hela 47 ämnen. Här ryms musik, dans, film, teater, bild och graffiti. Genom åren har tusentals elever deltagit i verksamheten. Både barn och vuxna.

– Barn och ungdomar har företräde, men vi tar också emot vuxna i mån av plats. Just i dag har vi elever som är mellan 4 år och 78 år gamla. Här möts vi tillsammans över generationsgränserna, berättar Charlotta.

Missa inte!

60-årsfirandet fortsätter på Kils hembygdsgård 6 juni, då kulturskolan bjuder på mer underhållning.

Fler bilder från föreställningen

Foto: Magnus Trapp

5jubileumsshow_kulturskolan6_nyhetsbild.jpg

5jubileumsshow_kulturskolan8_nyhetsbild.jpg

5jubileumsshow_kulturskolan7_nyhetsbild.jpg

5jubileumsshow_kulturskolan9_nyhetsbild.jpg

5jubileumsshow_kulturskolan10_nyhetsbild.jpg