3
Störningar

Störningar

3
2
Pågående arb.

Pågående arbeten

2
  •  
  •    
  • Din rättelse/kommentar kommer att mejlas till kommunikationsenheten.
     
    Din rättelse/kommentar kommer att mejlas till kommunikationsenheten.
     
  • Dra reglaget till höger för att skicka formuläret

Kontakta Kils kommun

Telefon
0554-191 00
Telefontider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
E-post
kommun@kil.se
Besökstider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
Besöksadress
Östra Torggatan 2D
665 23 Kil
Fakturaadress
FE 1407
645 88 Strängnäs

Fler kontaktuppgifter

Kilselever smeder för en dag

Arkivmaterial

Under veckan får alla elever i årskurs sex i Kil möjlighet att prova smide under ledning av professionella smeder. Kul men svårare än det ser ut, tyckte några av Vikstaskolans elever.

– Akta fingrarna, håll händerna utanför det gula så du inte bränner dig, uppmanar konstsmidesläraren Therese Engdahl och visar markeringen på järnspettet.

Runt två eldstäder på Vikstaskolans skolgård står en grupp koncentrerade sjätteklassare. Uppgiften de fått är att med hjälp av hammare och städ forma ett löv.

– Det finns björkar, lindar och ekar, men även på ett enskilt träd är varje löv olika och unika. Precis på samma sätt är det med oss människor, berättar Therese.

– Det är jättesvårt, det såg mycket lättare ut när du gjorde det, säger en av eleverna. Therese svarar att det är för att hon sysslat med smide sedan hon var barn.

Äldsta hantverksyrket

Therese befinner sig i Kil tillsammans med sin make Niclas för att låta eleverna testa varmsmide över öppen eld. Under veckan ska de besöka alla kommunens elever i årskurs sex. Vanligtvis arbetar de i sin smedja i Götene med allt från smycken till inredningar för stora kyrkor.

– Det roligaste med jobbet är variationen. Det finns jättebra utbildningar för den som vill bli smed, säger Therese.

Lukas, Linnea och Hampus får instruktioner av Niclas. – Smed är det äldsta hantverksyrket. Smeden gjorde ju verktygen åt de andra yrkesgrupperna, berättar Niclas.

Skapande skola

Smidesaktiviteten är en del av skapande skola.

– Varje elev i Kils kommun är garanterade att uppleva minst två kulturtillfällen per år. Det kan vara föreställningar eller workshops där eleverna får träffa professionella konstnärer och utövare i skolan, berättar Monika von Wachenfeldt, ansvarig för skapande skola i kommunen.

I den röda glöden värmer eleverna järnet till 1300 grader, så det gäller att hålla fingrarna i styr.

Den upphettade järnstången hamras till på städet. Materialet fungerar ungefär som lera, men det krävs kraft att forma det.

När löven formats klart doppas de i tjära för att brännas.

Efter den sista bränningen kyler eleverna av sina alster i ett vattenbad.

Efter den avslutade smideslektionen får eleverna med sitt löv i ett band om halsen. Evelina, Sara och Tuva visar sina egensmidda konstverk.  

Therese och Niclas Engdahl driver Smedja Therese i Götene. Therese har flera guldmedaljer från SM i smide och kommer att medverka som domare i det nya programmet "Mästerskaparna" som visas på SVT från 29 oktober. Läs mer om Therese och Niclas på www.smedjatheresedesign.se