Kreativa elever skriver poesi

Arkivmaterial

Elever i 2A på Sannerudsskolan tittar på dikter som är uppsatta på en vägg i biblioteket.

Det vimlar av poeter i Kils kommun. Många elever, från ettan till sjuan, har den senaste tiden skrivit dikter – och på biblioteket finns just nu mängder av alster utställda. - Jag tycker att en dikt ska vara glad, säger Thilde Stansert, 8 år.

Det sprudlar av kreativitet när Kilseleverna skriver. Finurliga formuleringar, humor och allvar.

Klass 2A på Sannerudsskolan har utgått från Edith Södergrans dikt Lyckokatt när de skapat sin poesi. Lyckokatten har ibland bytts mot lyckoharar, lyckohundar och lyckohästar i elevernas texter.poesi1_webb.jpg

Thilde Stansert framför några av elevernas dikter.

- Det var svårast att komma på vilket djur jag skulle skriva om. Jag tycker att en dikt ska vara glad, säger Thilde Stansert, 8.

Simon Strömberg, som går i samma klass, visar sin dikt som handlar om lycka och goda drömmar – och en dammsugare som suger upp det onda.

Det vore väl en alldeles förträfflig maskin?

- Det är fantastiskt att alla barn visat sådan skrivglädje och kreativitet. Många barn har kunnat formulera sina känslor på ett otroligt fint sätt, säger Britt Hammarsten som är lärare på Sannerudsskolan 7-9 och ämnesutvecklare i svenska.

poesi2_webb.jpg

Dikterna finns nu utställda i biblioteket. Simon Strömberg visar sin.

Många elever i Kils kommuns alla skolor, från årskurs 1 till 7, har skrivit dikter under vårterminen. Skrivprojektet utgår från kommunens ämnesnätverk som finns i svenska, engelska och matematik. I år är temat att utveckla skrivundervisningen.

- Vi vill att barn och elever läser och skriver mer. Det här är en del av satsningen på att bygga upp läs- och skrivförmågan. Vi hoppas också att vi lockar fler barn, unga och vuxna till biblioteket med en sådan här utställning, säger Britt.

Kilelevernas poesi finns utställd i biblioteket fram till skärtorsdagen.