Kulturskolans elever fick filmpris

Arkivmaterial

Fem ungdomar framför en greenscreen

Två killar hittar en ölburk och en bok i en park – det leder till att mystiska saker sker. Så startar filmen Slå den till höger. Filmen är inspelad i Kil och belönades nyligen med ett pris för unga filmskapare.

Slå den till höger är en kortfilm skapad av fem elever från filmkursen på kulturskolan i Kil. Liam Lindberg, Noah Hallquist, Troy Vivungi, Love Boris och Albin Engkvist står tillsammans för manus, skådespeleri och filmning. Idén bygger på en blandning av självupplevda händelser och inspiration från TV-serien Deathnote.

– Jag gick förbi en bänk där jag hittade en bibel och en ölburk. Sen spånade vi vidare på det, berättar Liam.

filmelever_framfor_greenscreen.jpg

Går filmkurs på kulturskolan

En gång i veckan träffas de i kulturskolans lokaler för att spela in sig själva framför green screen eller testa nya funktioner i redigeringen. Noah gillar att lära sig de olika filmprogrammen på datorn och Troy tycker att gemenskapen är det bästa med filmgruppen

Under processen har eleverna också haft stöd av filmpedagogen Evelyn Frankel.

– Jag försöker stötta och hjälpa dem att styra upp, men håller mig annars i bakgrunden. Filmen har de gjort själva, säger Evelyn.

Inspelning under filmläger

Med hjälp av bidrag från Region Värmland och Region Dalarna anordnade Evelyn ett filmläger för eleverna tidigare i år. Lägret betydde några dagars extra filmarbete fördelade under året och det var under lägerdagarna som filmen spelades in. Liam redigerade sedan filmen under sommaren.

filmelever_filmlarare_redigerar_helbild.jpgLyckad premiär gav mersmak

I september hade Slå den till höger premiär på den värmländska filmfestivalen Filmörnen. Där visades filmen på stor duk för publik och vann priset för bästa film i Lättvikt (klassen för filmskapare under 15 år).

– Det var kul att se sig själv på bio och vårt ljud var väldigt bra, konstaterar filmskaparna som fått mersmak.

– Det här gav en boost, nu siktar vi ännu högre. Nästa gång blir det en komedi!

Se filmen

Här kan du se filmen (länk till Youtube)

Juryns motivering:
“Dessa unga talanger har med hjälp av snyggt foto, medryckande tempo och imponerande skådespel tagit med oss på en rafflande resa genom tid och rum, och gett oss en inblick i en skapandekraft vi vill se mer av.”

Nyfiken på Kils kulturskola?

Kulturskolan har idag tre filmgrupper för olika åldrar. Läs mer på kil.se/kulturskolan