1
Pågående arb.

Pågående arbeten

1
  •  
  •    
  • Din rättelse/kommentar kommer att mejlas till kommunikationsenheten.
     
    Din rättelse/kommentar kommer att mejlas till kommunikationsenheten.
     
  • Dra reglaget till höger för att skicka formuläret

Kontakta Kils kommun

Telefon
0554-191 00
Telefontider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
E-post
kommun@kil.se
Besökstider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
Besöksadress
Östra Torggatan 2D
665 23 Kil
Fakturaadress
FE 1407
645 88 Strängnäs

Fler kontaktuppgifter

Livskvalité och Gamla polare på seniormässan

Att bevara kontroll över sitt liv och välmående var den röda tråden för årets seniormässa. Mässan lockade många Kilsbor och besökarna fick ta del av både aktiviteter och föreläsningar.

Det är sjätte året i rad som Kils kommun anordnar seniormässa i Närhetens kyrka. På programmet stod information om allt från hjälpmedel och fysisk balans till budget- och skuldrådgivning. På plats fanns bland annat Riksbyggen, som tillsammans med Kils kommun, berättade om nya boenden i Kil. Flera utställare visade upp sina verksamheter och för underhållningen stod Gamla polare med Ingvar Karlsson från Sven-Ingvars.

 

Fem sniorer i blå tröjor bakom en förslagslåda

Äldreberedningen är en politisk sammansatt grupp med uppdrag är att skissa på framtidens äldreomsorg. På mässan fanns de på plats för att samla in förslag och goda idéer. – Många har funderingar kring trygga boendemöjligheter och demensomsorg.

 

En leende man

Kommunalrådet Anders Johansson (S) invigningstalade och passade på att träffa Kilsbor på årets mässa. – Seniormässan är viktig! Här har vi möjlighet att dela erfarenheter och bygga folkhälsa genom dialog. I Kil lever vi längst i Värmland. En av anledningarna är nog vårt breda och aktiva föreningsliv, att vi gör saker tillsammans, tror Anders.

 

En leende kvinna

Anhörigsamordnare Katharina Johansson, en av arrangörerna för mässan, var nöjd över uppslutningen och att intresset ökat bland både besökare och utställare. – Temat att känna kontroll är viktigt för många av oss. Vi vill ge Kils äldre en innehållsrik dag med kunskap som kan förlänga de goda åren.

 

En kvinna hjälper en senior att prova glasögo

Lena Johansson från Sefin Optik i Kil visade upp sortimentet av både glasögon och hjälpmedel, bland annat förstoringsglas anpassade för handarbete. – Både synen och slemhinnorna förändras med åldern. Jag uppmanar alla seniorer att gå på regelbundna kontroller för att tidigt kunna upptäcka exempelvis ögonsjukdomar.

 

Man i svart jacka och glasögon, kvinna i rosa jacka och glasögon

Kilsbon Lennart och Karlstadbon Inger smakade på aptitretare och smoothies hos kommunens kost-representanter. – Vi har förstått att det är bra med proteiner och många små måltider. Vi provade hummus på bondbönor, det var jättegott!

 

Kvinna framför bord med informationsfoldrar

Jenny Hallstensson jobbar som budget- och skuldrådgivare i Kils kommun. På mässan berättade hon bland annat om skuldsanering. – Det finns alltid en väg ur en skuldsättning, även som äldre. Sitter du i en besvärlig situation och känner att den är ohållbar är du varmt välkommen att kontakta mig, det finns hjälp att få.

 

Kvinna i rosa tröja, leende man i orange tröja

Jättetrevligt och meningsfullt, tyckte Astrid Carlsson och Bertil Löfgren om seniormässan. – De gör mycket för de äldre i kommunen och jag är tacksam för att bo i Kil. Allt finns inom gångavstånd.

 

Två män i glasögon sitter bakom två uppställda böcker

Två författare med var sin bok från Kilstrakten. Debutanten Enar Jonasson, som skrivit självbiografin Sikta högt om ett liv som föräldralös, var glad att möta flera läsare till boken på mässan. Henry Nilsson, som tidigare gett ut polisromaner, marknadsförde sin rykande färska Karameller till Edward – en bok som utspelar sig i 1800-talets Kil och Karlstad. – Jag skriver inte för att åstadkomma några stordåd. Jag får något att göra och något att fundera över.

 

Ett rum fullsatt av seniorer som sitter vid bord och fikar

Glada skratt och ett skönt sorl när det bjöds på gratis fika under mässan.

 

Ett band spelar, publik i förgrunden

Fullsatt och allsång när Ingvar Karlsson från Sven-Ingvars uppträdde med sitt band Gamla Polare.

Se film 

Filmen är gjord av praoeleven Elin Åkerman, årskurs 8, Sannerudsskolan.