Hoppa till huvudinnehållet

Kontakta Kils kommun

Telefon
0554-191 00
Telefontider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
E-post
kommun@kil.se
Besökstider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
Besöksadress
Östra Torggatan 2D
665 23 Kil

Fler kontaktuppgifter

Mässa med sikte på framtiden

Arkivmaterial

Sannerudsskolans entré.

Eleverna på Sannerudsskolans högstadie fick möta både företag och gymnasieskolor när Kils kommun anordnade en framtidsmässa i skolans lokaler. Syftet var att visa upp och väcka intresse för den lokala arbetsmarknaden.

– Det finns ett stort behov av arbetskraft inom såväl privat som offentlig sektor i framtiden och vi vill gärna visa våra ungdomar vilka möjligheter som finns att hitta jobb på hemmaplan, säger Ann-Katrin Eriksson, HR-konsult i Kils kommun.

”Var nyfikna och följ era hjärtan” uppmanade Malte Hallquist som inledde dagen med en underhållande föreläsning.

– Det är mycket flockmentalitet i högstadieåldern. Jag vill uppmuntra eleverna att känna efter vad just de vill och göra egna val. Hade jag fått göra om något val idag hade jag sökt till scenskolan, berättar Malte Hallquist.

Bland fyrtiotalet utställare på plats fanns stor bred - förutom kommunens olika verksamheter, fick eleverna också träffa folktandvården, räddningstjänsten, polis, försvaret och representanter för några gymnasieskolor och privata företag. I Forum kunde eleverna ta del av information om industriarbeten och Försvarsmakten.

STC Kil anordnade tävling i benböj och berättade om hur det att arbeta på gym.

– Man bör vara pigg, träningsintresserad och inte rädd för att ta kontakt med människor, säger gyminstruktör Anton Modén och receptionist Felice Thuresson.

Kommunpolis Anders Stridsberg visade arbetsverktyg i polisens vardag, bland annat hjälm, skyddsväst och spikmatta.

- Det finns ett stort behov inom yrket. Vi är 20 000 polisanställda idag, målet är att vi år 2024 ska vara 30 000. Det är ett jobb som kräver mognad och gärna har en del livserfarenhet, berättar han.

– Jag skulle helst vilja jobba som tandläkare, det verkar spännande, berättar Wegahta Meheri som passade på att testa kroppens syresättning på mässan.

Oscar Hagdahl och Rasan Faraj testade Herrgårdsgymnasiets populära, egenbyggda reaktionsspel. – Jag har pratat med försvarsmakten. Jag vill gärna bli militär och hjälpa landet, säger Rasan. – Jag kan tänka mig att bli elektriker, berättar Oscar och får tips av Tilda Andersson som går första året på elprogrammet.

– Läser man elprogrammet har man garanterat jobb efter gymnasiet. I vanliga fall måste man ha lärlingstid efter skolan, men efter utbildningen på Herrgårdsgymnasiet blir man förstaårsmontör direkt, berättar hon.

Vid Lilleruds monter står Lova Perman, Rebecka Westlund, Jasmine Arvidsson och Edrianna Delin och försöker klura ut vilket djur som bajsat i de olika glasburkarna.

– Det är kul med mässa! Det är bra att veta vad man ska göra i framtiden, säger de och uppger att några av drömyrkena just nu är arkitekt och polis.

Spela tetris med hjälp av vanliga bananer? Javisst! Förskolepedagogerna i Kil visade hur man med hjälp av ett elkit kan koppla ihop frukt med datorn för att använda dem som spelkontroll. Qossai Douba testade också att spela melodier med frukten.

– Vi har fått mycket inspiration och har redan börjat fundera på framtidens val, berättar Linnea Ohlsson och Hannah Berglund. Linnea drömmer om att jobba med barn eller hotell och Hannah har siktet inställt på ekonomi eller kontor.

Vid Södra Vikens monter försöker en koncentrerad William Ernstsson att ratta sig fram med skolans lastbilssimulator. För honom är det transportsektorn som hägrar.

– Det finns hur mycket jobb som helst inom skogs- och transportnäringen. Vill man ha jobb så får man jobb, berättar lärare Magnus Persson.

Hos NTI gymnasiet fick eleverna testa VR och spelet Beatsaber.

– Vi har stort fokus på teknik. Det gör att gränserna mellan fritid och skola suddas ut, berättar andraårseleven Wilma Schwenk.