Hoppa till huvudinnehållet

Kontakta Kils kommun

Telefon
0554-191 00
Telefontider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
E-post
kommun@kil.se
Besökstider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
Besöksadress
Östra Torggatan 2D
665 23 Kil

Fler kontaktuppgifter

Nilsby satsade på klubbstugan

Arkivmaterial

Man sitter vid utsiktsplats i skogen

Precis som Fagerås och Högboda har också Nilsby fått en summa pengar för att utveckla bygden. Nilsbyborna har använt sin halvmiljon till rusta upp områdets samlingspunkt – klubbstugan Nikkebo.

Man står och tittar på bilder i en klubblokal

Klubblokalen har målats invändigt och försetts med projektor och duk, nytt lås- och larmsystem och fiberuppkoppling. Därmed fungerar stugan nu som en utmärkt mötesplats i bygden.

Kommunfullmäktige beslutade för några år sedan att dela ut pengar till landsbygdsutveckling. Tanken var att låta byalagen själva investera tillskottet för att göra det bästa för sin bygd. Högboda och Fagerås var först ut och fick en miljon vardera. Senare har alltså även Nilsby fått en halv miljon kronor.

– Det var en förutsättning för att vi skulle kunna söka andra bidrag, säger Jan-Erik Jansson.

Hockeyrink och stuga med utegym framför

Stugan har rustats upp, hockeyrinken har fått ny sarg, ett avbytarbås och nya målburar. Den som syns på bilden är dock en av de gamla som har renoverats. I bakgrunden skymtar också den nya grillplatsen och alldeles bakom avbytarbåset finns den nyanlagda boulebanan.

Pengarna växlades upp

Han ingår i den visionsgrupp som Nilsbyborna satte ihop för att komma överens om vad de skulle göra med pengarna. Summan fördubblades genom bidrag från bland annat Jordbruksverket, länsstyrelsen och Riksidrottsförbundet.

– Vi bjöd in alla bygdens boende till ett möte och det visade sig att nästan alla förslag koncentrerades till klubbstugan. Den är central här och en naturlig mötesplats. Vi ville öka möjligheterna att kunna spontanidrotta här.

Man vid hockeyrink

Den upprustade hockeyrinken finns tillgänglig för många olika aktiviteter, konstaterar Jan-Erik Jansson. Skridskoåkning när den tiden kommer förstås, men annars är underlaget lämpligt för allt från inlines till radiostyrda bilar. Dessutom har man numera köpt in nät och stolpar för tennis.

Blev modern mötesplats

Stugan var i behov av renovering. Nu har den förvandlats till en modern mötesplats med fiberuppkoppling, nytt omklädningsrum och nytt avloppssystem. I lokalen finns numera projektor och duk för möten och kurser – eller för att kunna samlas för att se fotbolls-VM, som i somras. För de yngre är det nu möjligt att ordna LAN-sammankomster. Man har också installerat ett nytt låssystem och larm, som kan styras med telefon.

Man syns i spegelbild

Omklädningsrummet i källarvåningen har fräschats upp och utrustats med en toalett, som nödiga skridskoåkare och andra besökare kommer att ha tillgång till framöver.

Utökad service för besökare

I källarvåningen fanns sedan tidigare ett omklädningsrum som dock mest använts som förråd. Nu är det upprustat och dessutom kompletterat med toalett.

– Det är bra för dem som vill komma hit och åka skridskor eller göra annat, för den lokalen kommer vi att ha öppen, säger Jan-Erik Jansson.

Ny sarg och utegym

Så långt själva klubbstugan – utomhus har det också skett mycket. Hockeyrinken har fått en ny, fin sarg och lämpar sig bra även för inlinesåkning, tennis och annat – asfalten är jämn och fin. På ena sidan finns numera ett avbytarbås och strax nedanför en nyanlagd boulebana med tillhörande sittplats och bord. En ny grillplats och ett utegym kompletterar området.

Utegym utanför stuga

Efter ett varv på den kuperade naturstigen finns det möjlighet att bränna ytterligare lite energi i utegymmet.

Motion med utsikt

– Vi har också anlagt naturstig här uppe i skogen bakom stugan. Det har blivit en kuperad motionsslinga på ungefär en och en halv kilometer.

Utsikten över Nilsbybygden och Fryken är slående och på tre strategiskt utvalda platser utefter slingan finns sittplatser med bord för den som vill stanna och njuta av vyn. Det finns till och med kikare, inköpta billigt, för den som vill spana extra över vidderna. De mer blöta partierna har försetts med spångar och vid den sista branta biten ner mot stugan finns rep upphängda som hjälp för den som behöver.

Hockeyrink, avbytarbås och utegym
Efter många ideella arbetstimmar står det mesta klart nu. Här finns goda möjligheter till spontanidrott för såväl ortsbor som andra besökare.

Invigning planeras

Utöver pengarna har det förstås krävts ett stort antal ideella arbetstimmar. Nu återstår bara lite småfix innan allt är klart.

– Då är tanken att vi ska ha någon slags invigning – det har ju hänt så mycket här så det är klart att vi vill fira det, säger Jan-Erik Jansson.