Hoppa till huvudinnehållet

Kontakta Kils kommun

Telefon
0554-191 00
Telefontider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
E-post
kommun@kil.se
Besökstider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
Besöksadress
Östra Torggatan 2D
665 23 Kil

Fler kontaktuppgifter

Nu startar torgarbetena

Arkivmaterial

Rita Gunnarsson (S) och Georg Forsberg (C) knyter symboliskt ihop de två nya torgen tillsammans med Kilsbostäders VD Ann-Louise Samuelsson, Björn Ahlstedt, projektingenjör och Martin Gustafsson, platschef Stenteknik.

Rita Gunnarsson (S) och Georg Forsberg (C) knyter symboliskt ihop de två nya torgen tillsammans med Kilsbostäders VD Ann-Louise Samuelsson, Björn Ahlstedt Kils kommuns projektingenjör och Martin Gustafsson, platschef Stenteknik.

Ihopknytningen är startskottet för sommarens arbeten med torgen och etapp tre av fem i Kils planerade centrumutveckling.

Torgen knyts ihop tydligare än idag, med ett gångfartsområde. Storgatan löper fortfarande genom torget, men det blir tydligare att bilister måste hålla gångfart och att gångtrafikanterna har företräde. De nya torgen är planerade att vara klara i slutet av 2018.

Om centrumutvecklingen

– Tanken är att skapa nya ljusa, luftiga och inbjudande torgytor med gott om sittplatser och trivsam växtlighet.En livfull mötesplats, högre mysfaktor och tryggare trafiklösningar är det som Kils kommun vill att centrumutvecklingen ska leda till, säger Georg Forsberg (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Arbetet är indelat i fem etapper och du kan läsa mer och se filmer om tidigare arbeten bland annat Gröna torget på kil.se/battrekil

Torgytan mellan järnvägsstation och bibliotek

Skissbild över järnvägstorget.

Kilsborna har fått vara med och tycka till om utformning och innehåll. Kostnaden för torgytan, som fördelas mellan Kils kommun och Kilsbostäder, är beräknad till 12 miljoner kronor. En stor del av arbetet gör vi själva, men entreprenören Stenteknik i Karlstad AB är upphandlad för stenläggning.

Nytt golv i centrum - 560 ton granitsten och betongplattor

Det motsvarar tyngden av 103 asiatiska elefanter. Företaget Stenteknik AB, med bas i Kil, kommer att lägga gångstråk, trottoarer med mera. Hela området som ska göras om är cirka 3000m2 varav 690m2 kommer att få markvärme.

Storgatan avstängd under tre veckor

Vecka 24-26 gör företaget om den berörda delen av Storgatan och dess trottoarer. Tack vare måttanpassade moduler, från fabrik i Skåre, kan de göra arbetet på tre veckor istället för 6-8 veckor som det skulle ha tagit att platsbygga samma yta. Under arbetet kommer trafiken att ledas om.

Konstnärlig utsmyckning

Konstnärerna Ulf Lorensson och Samaneh Reyhani kom in i ett tidigt skede av projektet och har fått uppdrag att skapa konstverk för torgytorna. 

Pilgrim

Ulf beskriver sin skulptur Pilgrim ”som två sammansatta tredimensionella kilformar som i ett steg uttrycker rörelse och resande med sitt bagage av växtkultur.” Läs mer om Ulf på lorensson.se

Saqi (Winebringer)

Samanehs Saqi (Wine Bringer) är en stor stenskulptur med mångfacetterad symbolik och kärleksfulla former. Läs mer om Samaneh på samanehreyhani.com

Konstverk och konstnärer kommer att presenteras närmare i ett senare skede.

Se film från ihopknytningen