Stort läsprojekt pågår i Kils kommun

Arkivmaterial

Författaren Minoo Shams besöker årskurs 3 på Sannerudsskolan

– Skriv! Skriv när ni är glada och när ni är ledsna, uppmuntrar författaren Minoo Shams. Hennes besök hos elever i årskurs 3 på Sannerudsskolan och Vikstaskolan är en del i ett större projekt som ska öka läsintresset bland unga i Kil.

Eleverna lyssnar och ställer nyfikna frågor om boken. De får berätta vad de själva skriver och vad de tycker är viktigt i en berättelse.

Författarbesöket hos treorna på Vikstaskolan och Sannerudsskolan är en del av ett större projekt som pågår i Kils kommun under hösten och vintern.

Skola, kulturskola och bibliotek samverkar mot samma mål: att öka läsintresset bland unga.

– Projektet ska skapa läsintresse och hjälpa barnen att hitta ett språk för att kunna påverka sin vardag, uttrycka sina känslor, behov och åsikter genom livet, säger Lena Åkerman och Gittan Classen, som deltar från Kils bibliotek.

Bok en röd tråd

Årets projekt utgår från boken ”Maryam och hjärtegästerna” av författaren Minoo Shams. Boken tar bland annat upp vänskap, språk och hur det är att längta efter en släkting som bor långt borta. Teman som sedan kan bli en del av undervisningen.

Louise Lugne, lärare på Sannerudsskolan, tycker att projektet är bra.

– Det är jätteroligt. Vi plockar olika saker från boken i undervisningen. Det är viktigt för barnen att få igenkänning från andra barn. När boken till exempel tar upp mobbning så har vi pratat om utanförskap, säger Louise.

Olika delar

Projektet innehåller flera delar som är viktiga för att stimulera till läsning, konstaterar bibliotekarierna Lena Åkerman och Gittan Classen.

Eleverna får bland annat komma på biblioteksbesök och ha boksamtal. De får möjlighet att utforska böckerna konstnärligt med en filmpedagog och textilkonstnär, och det blir även tolkning i dans och musik hos kulturskolan.

– Eleverna får dela upplevelse och koppla olika kulturella och individuella uttryck till samma berättelse, säger Lena och Gittan.

I februari 2023 har läsprojektet stor avslutning på Kulturhuset KilArena.

I årets projekt deltar årskurs tre på Vikstaskolan och Sannerudsskolan, förra året hade övriga skolor i kommunen liknande projekt.Författaren Minoo Shams besöker årskurs tre på Sannerudsskolan.

Bildtext: Minoo Shams gjorde ett uppskattat besök i flera klasser. Här hos årskurs 3 på Sannerudsskolan blev det bokprat och också en lek.

Bildtext: Författaren Minoo Shams besöker årskurs 3 på Sannerudsskolan