Hoppa till huvudinnehållet

Kontakta Kils kommun

Telefon
0554-191 00
Telefontider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
E-post
kommun@kil.se
Besökstider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
Besöksadress
Östra Torggatan 2D
665 23 Kil

Fler kontaktuppgifter

Pumptrack – nytt tillskott i Fryksta

Arkivmaterial

Man i rödjacka cyklar nerför platå i bana, tre personer i balkgrunden

Frykstahöjden är ett populärt friskvårdsområde för Kilsborna. Nu har det också kompletterats med en så kallad pumptrack, en cykelbana med velodromkurvor och gupp.

Allt började som ett förslag från Friluftsfrämjandet. Kommunen gillade idén. I början av juni hölls ett första möte på grusplanen vid Frykstastugan, där föreningarna föreslog att banan skulle byggas. Kultur- och fritidschefen Charlotta Anderberg träffade Magnus Engholm från Friluftsfrämjandet och Kilsbon Anders Alsbjer, som är konstruktören bakom banan.

Hand håller ritning över pumptrackbana

Ritningen över banan som Anders vill att den ska bli. Kristian Persson som jobbar på gatuavdelningen är den som har huvudansvaret för att banan blir som det är tänkt.

Mer spontanidrott till Kilsborna

– Våra förhoppningar med pumptrackbanan är att den ska bidra till mer spontanidrott. Vi vill bidra till en sund samhällsutveckling med ökad fysisk aktivitet och skapa goda förutsättningar för våra föreningar, säger Charlotta.

Tack vare den ovanligt milda och snöfattiga vintern kunde gatuavdelningen börja bygga banan redan i början av februari.

Fyra personer står i cykelbanan
Magnus Engholm, Anders Alsbjer, Charlotta Anderberg och Kristian Persson i den framväxande banan.

Men vad är egentligen en pumptrackbana?

– Det handlar egentligen om att man ska kunna träna sig på att få fart i terrängen utan att behöva trampa så mycket, i stället använder man sig av cykelns och banans egenskaper och pumpar sig fram. När man tränar på det så sätter det sig i ryggmärgen, så när man sedan cyklar i terräng så utnyttjar man omedvetet saker i naturen för att ta sig fram, säger Anders Alsbjer.

Han vet hur han vill ha banan:

– Det man eftersträvar är att man ska få till en aldrig sinande rörelse, där man alltid har en uppför- eller nerförsbacke och variation i banan för att det ska bli kul. Vi lägger också in lite platåer här och där, både för hopp och för vila.

Man cyklar i pumptrackbana
Anders testar banan, som ska vara klar under våren. Kristian har gjort ett bra jobb, konstaterar han.

Välj svårighetsnivå i banan

Någon gång under våren ska banan stå klar för barn, unga och alla andra som vill testa sin förmåga att hantera mountainbike eller annan lämplig cykel i kurvorna och guppen.

– Den funkar för alla som vill testa, det är bara att komma. Vi bygger också in alternativspår i banan, så att man kan välja svårighetsnivå.

En ny samlingsplats i Kil

Pumptrackbanan kommer att lämpa sig väl för barn- och ungdomsverksamhet, menar Anders Alsbjer. Friluftsfrämjandet har redan ledarledda cykeltillfällen för barn och unga, och det finns stora fördelar med att ha en koncentrerad yta för träning. Inte minst på ”Höjda”, som redan är ett fint friluftsområde.

– Det är lite tanken bakom, att det blir en social företeelse det här med pumptrackbanan, ett roligt ställe att hänga på. Lyckas vi bra med det här och kan få dit ungdomar som normalt inte är där så är det en jättebonus.

Idag har Friluftsfrämjandet fem ledare i mountainbike, men fler behövs för intresset är stort.

– Vi har ett 20-tal barn med föräldrar och omkring 15 vuxna. Och fler står på kö, säger Magnus Engholm.