Hoppa till huvudinnehållet

Kontakta Kils kommun

Telefon
0554-191 00
Telefontider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
E-post
kommun@kil.se
Besökstider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
Besöksadress
Östra Torggatan 2D
665 23 Kil

Fler kontaktuppgifter

Startspåret till en mer meningsfull vardag

Arkivmaterial

En kvinna och en man står utanför lokal med skylt Galaxen

Kaffekopparna klirrar. I en soffa i en källarlokal på Gränderna har besökarna samlats. Samtalsämnet är Färjestads senaste hockeymatch och på tv:n rullar förmiddagsprogram med Malou von Sivers.

Startspåret är en samlingspunkt för daglediga Kilsbor. Här kan man under otvungna former få en fast punkt, vardagsstruktur och gemenskap. Hos Startspåret finns ingen journalföring eller registrering av de som kommer och går. Man kommer som man är och väljer själv hur länge man stannar. Det enda kravet för att få vara med är att man är drogfri.

Ensamhet drabbar många

Flera av besökarna på Startspåret har erfarenhet av alkoholmissbruk, men det kan finnas många orsaker till att hamna utanför den vardagliga strukturen – psykisk ohälsa, arbetslöshet eller livsomställningen det innebär att gå i pension.

– Jag skiljde mig förra året. Jag tappade fotfästet, blev deprimerad och försökte döva ensamheten med alkohol. Startspåret har blivit en viktig del för att få ordning på mitt liv. Här får jag gemenskap och träffar både gamla och nya kompisar, berättar Janne som är en av besökarna.

Första steget

Startspåret startade hösten 2018, som ett samarbete mellan Värmlands brukarråd och Kils kommun. Idag är det kommunen som själva står för verksamheten. Helen Carlström är ansvarig och finns på plats några timmar i veckan. Hon fixar fika, umgås med besökarna och anordnar aktiviteter efter önskemål.

– Ibland gör vi utflykter tillsammans eller ordnar informativa föreläsningar. Det kan vara kommunens budget- och skuldrådgivare eller personal från arbetsförmedlingen. Startspåret ska hjälpa deltagarna att få struktur och ordning i vardagen, berättar hon.

Helen jobbar också som familjebehandlare och ser att ensamheten ökar. I arbetet träffar hon många hemmasittare och brukar tipsa om gemenskapen hos Startspåret.

– För många är det ett stort mentalt hinder att bryta isolationen. Hit kommer man som man är och tar en kopp kaffe. Här är alla nyktra och städade. Man får tider att passa, måste få på sig kläder och ta sig ut. Det är betydelsefullt.

Startspåret gör skillnad

En av de dagliga besökarna är Mathias. Han har haft alkoholproblem under flera år. Efter den senaste avgiftningen blev han tipsad om Startspåret och gick dit för att se vad det var. Idag känner han glädje, styrka och tillförsikt. 

– Jag hjälper Helen att öppna lokalen vissa dagar och det förtroendet har verkligen fått mig att växa. Jag har inte känt något sug efter alkohol sen jag började här - Startspåret hjälper mig ifrån tristess, ensamhet och problem. Det här är en verksamhet som verkligen gör skillnad, säger Mathias och får medhåll från de andra.

– Vi som är här har fått en helt annan insikt och hopp om ett bättre liv. Vi känner gemenskap och livskvalité.

Är du också dagledig? Välkommen till Startspåret!

Öppettider:

  • måndag och onsdag klockan 9-12
  • tisdag och torsdag klockan 13-16

Adress: Galaxen, Gröna Gränd 1

Vill du veta mer? Kontakta Helen Carlström  0554-191 44

 

Janne i artikeln heter egentligen något annat.