Hoppa till huvudinnehållet

Kontakta Kils kommun

Telefon
0554-191 00
Telefontider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
E-post
kommun@kil.se
Besökstider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
Besöksadress
Östra Torggatan 2D
665 23 Kil

Fler kontaktuppgifter

Tryggare tandvård med behandlingsrum på boendet

Arkivmaterial

Tandhygienist och äldre kvinna i behandlingsstol

Folktandvården har inrett ett rum på Sannerudshemmet med behandlingsstol och övrig utrustning som behövs för att ge de boende tandvård i trygg miljö.

En gång i veckan ska tandhygienisten Tina Lidström komma till Sannerudshemmet för att behandla de boende som behöver och vill ha förebyggande tandvård.

– Det här blir ett mycket effektivare arbetssätt för personalen. Vi kommer hit när kunderna behöver och de får den förebyggande tandvård de har rätt till, säger Kerstin Gustafsson som är klinikchef vid Folktandvården i Kil.

Fem kvinnor samlade runt behandlingsstol i tandvårdsrum

Kerstin Gustafsson, klinikchef vid Folktandvården i Kil, Birgitta Älmeros Persson, enhetschef, Tina Lidström, tandhygienist, Pernilla Södersten, Folktandvårdens samordnare för mobil tandvård och (i stolen) Linda Spethz, enhetschef.

Dagens äldre, 30- och 40-talisterna, har betydligt bättre tandhälsa än tidigare generationer. Numera är det få som har helproteser. Det innebär att behovet av förebyggande och behandlande tandvård har ökat.

Personalen är nära

Det är också en stor fördel för tandhygienisten att ha tillgång till personal som känner de boende, kan svara på eventuella frågor och vara med om någon behöver det.

För de boende är det en stor vinst att slippa ta sig iväg till kliniken.

– Det är en större trygghet i att få vara kvar i kända lokaler och slippa transporterna och den oro som kan följa med det, säger enhetschef Linda Spethz.

Tandhygienist och äldre kvinna i behandlingsrum

Tina Lidström med sin första kund, Ulla Edvinsson.

Glad överraskning

Ulla Edvinsson var först ut i behandlingsstolen och hon tycker att det är ett utmärkt initiativ.

– Det här var verkligen en glad överraskning, säger hon.

Sedan tidigare finns liknanden lösningar i Koppom och Lesjöfors. Även i Kristinehamn utrustas nu boenden med behandlingsrum för tandvård.