Hoppa till huvudinnehållet

Kontakta Kils kommun

Telefon
0554-191 00
Telefontider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
E-post
kommun@kil.se
Besökstider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
Besöksadress
Östra Torggatan 2D
665 23 Kil

Fler kontaktuppgifter

Vill du bli god man?

Arkivmaterial

Närbild på kvinna med vitt, kort hår, svarta glasöhn och svart tröja. I bakgrunden syns planteringar och Kils bibliotek.

I vårt samhälle finns flera som behöver stöd med att kontakta myndigheter, hjälp att betala räkningar och stöd för att få rätt vård. Vill du göra skillnad för en annan människa?  Då kan uppdraget god man vara något för dig.  

En god man ska se till att personen har det bra och får den hjälp han eller hon behöver. Kanske har demens, fysisk eller psykisk funktionsnedsättning eller försvagat hälsotillstånd gjort det svårt att till exempel betala räkningar. Ibland handlar det om en släkting, men du kan också anmäla intresse för att hjälpa andra personer som har behov av stödet.

Som god man kan du bland annat få hjälpa till med att:

• betala räkningar

• söka bostadsbidrag

• se till personen får rätt vård och boende

Överförmyndarnämnden

Överförmyndarnämnden ser till så att allt går rätt till och fungerar även som ett stöd i ditt uppdrag. Varje år lämnar du in en rapport med ekonomiska transaktioner och andra uppgifter till överförmyndarnämnden. Att vara god man är inget du kan försörja dig på, men du har rätt till ett årligt arvode och ersättning för kostnader som du haft i samband med uppdraget.

Inga - en god man 

Inga Östberg är Kilsbo och god man sedan flera år tillbaks.

– Det roligaste är när man ser att det går bra för personerna. Både de jag hjälper och deras anhöriga brukar vara tacksamma och det betyder mycket. Ibland frågar jag mig hur det skulle gå för de här personerna om inte det fanns någon för dem.

Ingas råd till dig som funderar på att bli god man:

• För att passa som god man ska du tycka om människor och vara ordningsam.

• Börja med ett enklare uppdrag. Det kan till exempel vara en äldre person på ett boende.  Då ser du vad det går ut på innan du eventuellt tar dig an svårare ärenden.

• Var beredd på att det kan gå åt en del tid, vissa ärenden tar mer tid än andra.

• När du tar dig an ett uppdrag måste du fortsätta ha det tills överförmyndarnämnden hittar en ersättare och du kan göra en överlämning. Du kan inte bara lämna ett uppdrag när som helst. 

Mer information och intresseanmälan 

Läs mer på kil.se/godman eller kontakta överförmyndarkontoret på 054-17 20 00

På bilden: Inga Östberg är Kilsbo och god man sedan flera år tillbaks.