Hoppa till huvudinnehållet

Kontakta Kils kommun

Telefon
0554-191 00
Telefontider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
E-post
kommun@kil.se
Besökstider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
Besöksadress
Östra Torggatan 2D
665 23 Kil

Fler kontaktuppgifter

Nu är Kils nya torg klart

Arkivmaterial

Byggnationerna har pågått sedan i våras och nu står Kilsbornas nya torg klart. Söndag den 2 december är det dags för firande och invigning av torgytorna.

Arbetet med att binda ihop torgytan mellan järnvägsstationen och biblioteket började med en medborgardialog. Medborgardialogen visade att det förslag som arkitektfirman White tagit fram fick mycket stort stöd bland Kilsborna.

Trafiksituationen har blivit tydligare - ett gångfartsområde ska göra det säkrare för gångtrafikanter och cyklister. Torget har stenlagts och grönytor anlagts. Järnvägsstationen tar mer plats i stadsbilden. En Kilformad vattenspegel pryder också torgytan framför stationen, efter att konstnären Ulf Lorensson gett sitt förslag till konstnärlig gestaltning på platsen. Biblioteksdelen av torget är öppen för att kunna vara flexibel för torghandel och evenemang.

– Tanken är att skapa nya ljusa, luftiga och inbjudande torgytor med gott om sittplatser och trivsam växtlighet. Kils kommun vill att centrumutvecklingen ska leda till livfulla mötesplatser, högre mysfaktor och tryggare trafiklösningar, säger Georg Forsberg (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Torgytan är etapp tre i den planerade centrumutvecklingen. Tidigare har kommunen skapat en parkyta på Gröna torget och byggt resecentrum. Nästa planerade insats rör Storgatan, ett arbete som redan är påbörjat.

###

Välkommen på pressträff

Torsdag 29 november klockan 10.

Vi presenterar det nya torget och berättar med om invigningen.

På plats finns

Björn Ahlstedt, projektingenjör Kils kommun

Ann-Louise Samuelsson, Kilsbostäder

Mikael Johansson, kommunalråd (S)

Georg Forsberg, kommunalråd (C)Martin Gustafsson, platschef Stenteknik

 

Fakta om det nya torget

 • Området som gjorts om är cirka 3000 m2. 690 m2 har markvärme.
 • Kostnaden för torgytan, ungefär tolv miljoner kronor, fördelas mellan Kils kommun och Kilsbostäder.
 • En stor del av arbetet har kommunen gjort själv, men entreprenören Stenteknik i Karlstad AB, med bas i Kil, har stått för stenläggningen. 560 ton granitsten och betongplattor skapar torgets nya golv.
 • Konstnärerna Ulf Lorensson och Samaneh Reyhani kom in i ett tidigt skede av projektet och har fått uppdrag att skapa den konstnärliga utsmyckningen för torgytorna. 

  Saqi (Winebringer)
  Samanehs Saqi (Wine Bringer) är en stor stenskulptur med mångfacetterad symbolik och kärleksfulla former. Läs mer om Samaneh på samanehreyhani.com

  Pilgrim
  Ulfs skulptur Pilgrim  är ”två sammansatta tredimensionella kilformar som i ett steg uttrycker rörelse och resande med sitt bagage av växtkultur.” Läs mer om Ulf på lorensson.se

För mer information, vänligen kontakta

Björn Ahlstedt, projektingenjör Kils kommun 0554-199 93