Projektet är i gång – 110 elevbyggda ramar bekämpar sjögull i Rinnen

Arkivmaterial

Gymnasieelever har tillverkat 110 ramar som nu har placerats ut i sjön Rinnen. Ramarna stänger ute solljuset och på så vis dör den invasiva växten.

– Rinnen är den enda sjön i Värmland där sjögull finns, så det är viktigt att bekämpa innan det sprider sig nedströms till andra vattendrag som Värmeln och Vänern, säger Adam Fryke som är natur- och vattenstrateg i Kils kommun och en av de ansvariga för projektet.

Invasiv art som hotar ekosystemet

Sjögull är en invasiv, näckrosliknande växt som förändrar och utarmar ekosystemet och därtill begränsar friluftsaktiviteter genom att göra vatten oåtkomliga. Växten sprider sig lätt och har ökat snabbt de senaste åren.

UF-företag har byggt 110 ramar

Sedan projektet påbörjades förra sommaren har UF-företaget TBS Kooperativet från Thoren Business School varit i Högboda och tillverkat 110 ramar som nu är utlagda på tre ställen i Rinnen. Ramarna är täckta med markfiberduk som stänger ute solljuset vilket leder till att växten dör.

Samarbete bakom projektet

Projektet ”Sjögull i Rinnen” är ett större naturvårdsprojekt som bedrivs av Kils och Arvika kommuner. Projektet har en stor stöttning från lokala organisationer och personer. Högboda och Renstad Byalag tillsammans med Sävelns-Rinnens fiskevårdsområde ställer upp med ideell arbetstid i projektet. Medfinansiärer är By och Borgviksälvens vattenråd, Karlstad och Grums kommuner.

Välkommen på pressvisning

Tid: tisdagen den 8 juni mellan klockan 10 och 12
Plats: Långviken, vid Rinnen (671 94 Brunskog)

Medverkar gör bland annat miljö- och vattenstrateg Adam Fryke och representanter från TBS Kooperativet och byalagen.

###

Mer information

Har du frågor innan pressträffen?
Du når vår miljö- och vattenstrateg Adam Fryke under måndagen den 7 juni på telefon 0554-191 87 eller e-post adam.fryke@kil.se

För frågor om elevernas arbete, kontakta Johan Andersson, handelslärare, Thoren Business School Karlstad på telefon 073-515 50 68

Läs mer om projektet på kil.se/sjogull