1
Störningar

Störningar

1
1
Pågående arb.

Pågående arbeten

1
  •  
  •    
  • Din rättelse/kommentar kommer att mejlas till kommunikationsenheten.
     
    Din rättelse/kommentar kommer att mejlas till kommunikationsenheten.
     
  • Dra reglaget till höger för att skicka formuläret

Kontakta Kils kommun

Telefon
0554-191 00
Telefontider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
E-post
kommun@kil.se
Besökstider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
Besöksadress
Östra Torggatan 2D
665 23 Kil
Fakturaadress
FE 1407
645 88 Strängnäs

Fler kontaktuppgifter

Kil blir pilotkommun och utökar Toleransprojektet Resan

Arkivmaterial

I tre år har elever och lärare från Sannerudsskolans högstadium åkt till Polen som en del i Toleransprojektet Resan. Nu har skolan beviljats ett bidrag på 430 000 kronor och kan utöka projektet med ytterligare två destinationer under 2019 – Bosnien och Israel.

Toleransprojektet - bakgrund

Det nationella Toleransprojektet startades av läraren Christer Mattsson 1995 som en del av den så kallade Kungälvsmodellen. Initiativet kom till efter att 14-årige John Hron mördades av fyra tonåringar med nynazistiska åsikter. Christer Mattsson fick i uppdrag att arbeta fram en modell för ett långsiktigt arbete med elever som kränker och visar intoleranta attityder i skolan. Idag är han är föreståndare på Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet. Institutet är själva navet bakom Toleransprojektet, som idag drivs i ett drygt 60-tal skolor i Sverige bland annat Sannerudsskolan i Kil.

Ökar toleransen

Kent Gustafsson och Jens Tollskog är lärare vid Sannerudsskolan och projektledare i Kils kommun.

– Vi har sett bra effekter på de elever som varit med hittills. De tänker nya tankar och mötet dem emellan skapar broar mellan grupper som annars aldrig skulle ha mötts. Det vi märker mest är att de får en ökad tolerans mot grupper de har haft fördomar mot tidigare, säger de.

Utöver själva den fysiska resan ingår obligatoriska tematräffar för ungdomarna under tio heldagar innan resan och redovisningar efteråt.

Statligt stöd till pilotprojekt

Kent Gustafsson och Jens Tollskog började fundera på om det skulle vara möjligt att utöka projektet och vände sig till MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, för att söka ekonomiskt stöd till ett pilotprojekt.

– Vi sökte för Bosnien och Israel och hade blivit tacksamma för att kunna genomföra en av resorna. Nu beviljades vi bidrag till båda, det är helt fantastiskt.

Åker till Bosnien och Israel

430 000 kronor i stöd innebär att de kan åka med en grupp till Bosnien i september och ytterligare en till Israel (Jerusalem) lite senare under hösten. Målgruppen är ungdomar upp till 20 år som tidigare har deltagit i toleransprojektet.

– Eftersom det här blir ett pilotprojekt vill vi ha med elever som kan göra jämförelser med sin erfarenhet av Polenresan. Tanken inför framtiden är att framförallt Bosnien kan ligga parallellt med eller ersätta Polen. Då blir det enbart med elever på skolan, men just nu behöver vi få svar från elever som kan jämföra, säger Kent Gustafsson.

Polenresan kommer att genomföras i mars med elever vid skolan precis som tidigare år.

###

Välkommen på informationskväll

Representanter från media hälsas välkomna till en informationskväll om Toleransprojektet Resan och Kil som pilotkommun i det utökade projektet. Medverkar gör också Toleransprojektets grundare Christer Mattsson och elever som tidigare har deltagit i projektet.

Tid: Måndag den 14 januari klockan 18.00

Plats: Sannerudsskolan, Kil

För mer information, vänligen kontakta

Kent Gustafsson, lärare/projektledare, kent.gustafsson@kil.se, 070-362 42 04
Jens Tollskog, lärare/projektledare, jens.tollskog@kil.se, 070-727 59 31