1
Störningar

Störningar

1
1
Pågående arb.

Pågående arbeten

1
  •  
  •    
  • Din rättelse/kommentar kommer att mejlas till kommunikationsenheten.
     
    Din rättelse/kommentar kommer att mejlas till kommunikationsenheten.
     
  • Dra reglaget till höger för att skicka formuläret

Kontakta Kils kommun

Telefon
0554-191 00
Telefontider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
E-post
kommun@kil.se
Besökstider
8:00-12.00 och 13.00-16:00
Besöksadress
Östra Torggatan 2D
665 23 Kil
Fakturaadress
FE 1407
645 88 Strängnäs

Fler kontaktuppgifter

Kilsungdomar åker till Bosnien och Israel med Toleransprojektet Resan

Arkivmaterial

För fjärde året i rad har elever och lärare från Sannerudsskolans högstadium besökt Polen som en del i Toleransprojektet Resan. Nu är det dags att utöka projektet med två pilotresor till Bosnien och Israel.

I vintras beviljade MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Sannerudsskolan ett bidrag på 430 000 kronor för ett pilotprojekt. Det handlar om att utveckla Toleransprojektet Resan med ytterligare två destinationer under 2019 – Bosnien och Israel. Den 8 september är det dags för den första resan som går till Bosnien.

Vill ha jämförelser

Målgruppen är ungdomar upp till 20 år som tidigare har deltagit i toleransprojektet.

– Eftersom det här är ett pilotprojekt vill vi ha med elever som kan göra jämförelser med sina erfarenheter av Polenresan. Tanken inför framtiden är att framförallt Bosnien kan ligga parallellt med eller ersätta Polen. Då blir det enbart med elever på skolan, men just nu behöver vi få svar från elever som kan jämföra, säger Kent Gustafsson.

Han är lärare vid Sannerudsskolan och projektledare i Kils kommun tillsammans med Jens Tollskog.

Träffa ungdomarna inför resan

Ungdomarna som deltar i projektet har träffats vid ett flertal tillfällen inför de kommande resorna för att lära känna varandra och för att lära sig mer om historia och nutid i de länder de ska besöka.
Nästa träff är på Sannerudsskolan onsdagen den 4 september klockan 14.

Media hälsas välkomna att delta och möta ungdomarna.

###

Toleransprojektet - bakgrund

Det nationella Toleransprojektet startades av läraren Christer Mattsson 1995 som en del av den så kallade Kungälvsmodellen. Initiativet kom till efter att 14-årige John Hron mördades av fyra tonåringar med nynazistiska åsikter. Christer Mattsson fick i uppdrag att arbeta fram en modell för ett långsiktigt arbete med elever som kränker och visar intoleranta attityder i skolan. Idag är han föreståndare på Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet. Institutet är själva navet bakom Toleransprojektet, som idag drivs i ett drygt 60-tal skolor i Sverige, bland annat Sannerudsskolan i Kil.

Toleransprojektet hittills i Kil

I mars reste elever från Sannerudsskolan till Polen för fjärde gången. Toleransprojektet gör skillnad, enligt Kent Gustafsson och Jens Tollskog.

– Vi har sett bra effekter på de elever som varit med hittills. De tänker nya tankar och projektet skapar broar mellan grupper som annars aldrig skulle ha mötts. Det vi märker mest är att de får en ökad tolerans mot grupper de har haft fördomar mot tidigare, säger de.

För mer information, vänligen kontakta

Kent Gustafsson, lärare/projektledare, kent.gustafsson@kil.se, 070-362 42 04
Jens Tollskog, lärare/projektledare, jens.tollskog@kil.se, 070-727 59 31