Anna är Kils första Vardagshjälte

Arkivmaterial

Dekorativ bild

Kils kommun har delat ut den nyinstiftade utmärkelsen Vardagshjälte i Kil. Den första att få utmärkelsen är Anna Hilmersson.

Anna Hilmersson har under flera år initierat och samordnat en mycket uppskattad nostalgikväll för äldre med hemtjänst i Kil. Under årets nostalgikväll, i slutet av augusti, fick deltagarna åka med raggarbilar ned till Fryksta där de bjöds på mat och underhållning.

Anna arbetar som planerare inom hemtjänsten i Kils kommun men arbetet med nostalgikvällen är ett privat initiativ där hon fått hjälp av flera andra privatpersoner och företag.

– Det känns helt rätt att ge den här nyinstiftade utmärkelsen till Anna Hilmersson. Anna delar såklart hyllningarna med alla som på olika sätt ställt upp och engagerat sig för att göra arrangemanget möjligt. Det är en fantastisk förmåga att ta ett ”vi borde” till ett ”vi ska” och alla inblandade har visat bevis på medmänsklighet och stora hjärtan, säger Anders Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Motivering

”Anna Hilmersson får utmärkelsen Vardagshjälte i Kil för sitt initiativ och arbete med nostalgikvällen för äldre i kommunen. Genom att engagera vänner, kollegor, företag och andra ideella krafter i Kil har Anna – tillsammans med de andra - skapat möjligheter och gjort verklighet av en idé som bygger på medmänsklighet. De har gjort det utan egen vinning - utöver att se andras glädje. Engagemanget har skapat guldkant i tillvaron, möten mellan människor och minnen att bära med sig. Anna och de andra inblandade visar att vi alla kan göra skillnad genom att ta initiativ och ställa upp för varandra. Tillsammans är ledordet, både i genomförandet och upplevelsen för de äldre.”

Ny utmärkelse

Vardagshjälte i Kil är en ny utmärkelse som delas ut av Kils kommun.

Syftet med utmärkelsen är att motverka utanförskap, främlingsfientlighet och våld och att främja mänskliga rättigheter, civilkurage, personligt mod, integration, medmänsklighet, solidaritet, tryggare samhälle och Kils kommuns värdegrund.

– Vi har instiftat den här nya utmärkelsen för att vi vill lyfta personer som förmedlar hopp i en samtid som ibland känns påtagligt mörk. Civilkurage, personligt mod och medmänsklighet blir bara viktigare och viktigare och vi ser tydligt hur personliga initiativ kan skapa ringar på vattnet. Civilsamhällets engagemang har en betydande roll för välfärden i framtiden. Samhället är ju faktiskt du och jag och hur vi väljer att agera, säger Anders Johansson.

Anna Hilmersson överraskades under ett möte där priset delades ut.

 – Jätteroligt! Det har varit ren lycka på nostalgikvällarna – jag lever på känslan lika mycket som de äldre gör efteråt, säger Anna.

vardagshjalte_annah_prisutdelare_webb.jpg

Anna Hilmersson tillsammans med prisutdelare Anders Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande, Kenneth Bengtsson (C) vice ordförande och Irene Winkler (M) 2:e vice ordförande.

Vad som gäller för att kunna få utmärkelsen Vardagshjälte i Kil finns beskrivet på kil.se/vardagshjalte

Se film från prisutdelningen