Återbruket återöppnat

Man i guldhatt och frack rycker bort ett vitt skynke från en skylt

Efterlängtat och saknat – det vittnar många telefonsamtal och inkomna frågor om. Nu har Återbruket öppnat igen. Under fem veckor har secondhandbutiken hållit stängt och lokalerna har fått sig en uppfräschning.

– Vi har budgetrenoverat. Målat om, strukturerat om avdelningarna och försökt skapa lite öppnare ytor och mer tillgänglighet, berättar Åsa Askeskär, chef för intern arbetsmarknad i Kils kommun.

nyöppning_aterbruket_gruppbild_nyhetsbild.jpg

Elin Persson, Therese Hellström, Annika Haglund, Åsa Askeskär, Mikael Haglert, Frans Standi och Nina Köhler - för dagen festklädda.

Återbruket är en av kommunens arenor för arbetsträning och sysselsättning. Personer som deltar i verksamheten utför arbetsuppgifter under handledning av kommunalt anställd personal. Idag är cirka trettio deltagare involverade i Återbrukets verksamhet.

Mer lämpad arbetsmiljö

Syftet med uppfräschningen av lokalerna är främst för att det ska bli bättre för deltagarna i verksamheten att kunna utföra sina arbetsuppgifter.

– Det här blir en mer lämpad arbetsmiljö för butikens syfte – arbetsträning. Här är det lättare att få överblick och att kunna sortera.

nyöppning_aterbruket_nina_nyhetsbild.jpg

Nina har ansvarat för omorganisationen av köksavdelningen på Återbruket.

Nina Köhler har varit ansvarig för att organisera avdelningen Kök och hem.

– Vi har hållit på in i det sista och det har varit så kul. Flera av oss deltagare har varit här frivilligt utöver vår arbetstid. Jag älskar att vara på Återbruket. Det betyder jättemycket för mig, framför allt för att komma tillbaks socialt.

Många köade på öppningsdagen

Det är inte bara för deltagarna som Återbruket är en betydelsefull plats. Redan innan öppning på återinvigningen stod ett tjugotal personer i kö och butiken fylldes snabbt av kunder som saknat secondhand-butiken.

En av dem är Elisabeth Ottosson, från Forshaga.

– Jag är här minst en gång i veckan, så jag har haft Återbruksabstinens! Det känns större och öppnare nu, men det tar nog ett tag för mig att vänja mig. Jag har haft en speciell runda som jag alltid gått i butiken.

nyöppning_aterbruket_mikael_julrum_nyhetsbild.jpg

Mikael visar upp Återbrukets temarum.

Mer än bara en butik

En nyhet är ett extra rum, som kan öppnas upp efter tema eller säsong.

– Just nu har vi julmarknad med julsaker härinne. Nästa gång kan det bli påskdekorationer eller kanske prylar för sommar- och utelek, berättar Mikael Haglert, en av vägledarna på Återbruket.

I anslutning till butiken finns också en verkstad där deltagarna kan utföra enklare renoveringar av möbler och prylar inför försäljning.

– Det här är så mycket mer än en butik. Det mesta sker i lokaler bakom butiksytan. Det ligger mycket arbete bakom varje föremål. Att först ha varit på återvinningscentralen och hämtat ett silverfat, putsat, prismärkt och ställt ut i hyllan. Och sen se att någon också kommer och köper det. Det ger mycket för deltagarna. Rutiner, men också att de faktiskt får utföra något på riktigt.

nyöppning_aterbruket_skylt_nyhetsbild.jpgNär du skänker eller köper varor på Återbruket gör du en insats för samhället och miljön.

Återbruket finns på Storgatan 6 och har öppet tisdag-fredag klockan 10-15.30

Du kan skänka varor som andra kan ha nytta av i återbruksbodarna på återvinningscentralen eller direkt till butiken. Intäkterna från Återbruket går till att finansiera butikens driftkostnader.