Företagsbesök hos Astrimant

Två personer framför an anläggningsmaskin

Representanter från Kils kommun hälsar på olika Kilsföretag då och då. Det är vårt sätt att få veta mer om företagens förutsättningar och verksamhet. Den här gången hälsade vi på Astrimant.

När Kilsbördiga Per Junghage var med och startade Stenteknik på hemmaplan 2006 hade han ingen aning om hur stort det skulle bli. Idag stenlägger företaget offentliga platser över hela Sverige och har varit med  och skapat ett möjligt rekord i maskinlagd yta.

Kilsföretaget Stenteknik ingick under en tid som dotterbolag i en större koncern, men köptes ut 2021. Sedan ett år tillbaka har de i stället slagit sig samman med ett företag i samma bransch med liknande verksamhet och visioner – och i samband med det har Stenteknik bytt namn till Astrimant.

Sten i fokus

Astrimant är verksamt inom tre huvudområden: stenarbeten i offentlig miljö, dränerande konstruktioner och maskinläggning av sten. Bolaget har åtta delägare och antalet anställda varierar från 25 upp till 55 beroende på säsong.

– Det roliga med sten är att det ska ligga länge och att det vi skapar är väl synligt. Därför är vi också måna om att leverera kvalitet på de arbeten som vi utför, säger Per som idag jobbar som projektledare.

Sveriges största markstensprojekt

Kunderna finns över hela Sverige. Nyligen färdigställde stenläggarna från Kil ett jobb i Nynäshamn där de lade 260 000 kvadratmeter låsbar marksten. Ytan i Norviks hamn motsvarar nära 50 fotbollsplaner och är Sveriges största markstensprojekt genom tiderna.

­– Sedan vi startade har vi lagt över två miljoner kvadratmeter sten. Det är nog ett möjligt rekord, konstaterar Per.

Maskiner förenklar arbetet

Stenteknik var tidiga med att lägga marksten med automatiserad maskin och först i Sverige med grusutläggarmaskin. Maskinparken har ökat kvalitén och gör det enklare att stenlägga större ytor, vilket har varit viktigt för företaget.

– Framöver är bland annat två stora projekt i centrala Stockholm planerade. De beräknas pågå under två år och kommer att sysselsätta tjugo anställda. Vi är också engagerade i Landskrona och bygget av Sveriges största logistikanläggning, berättar Per.

Tack för att vi fick hälsa på!

20231207_105758_webb.jpg

Med på besöket från Kils kommun var Anders Johansson, Ola Mossberg, Kenneth Bengtsson, Irene Lennemyr-Winkler, Tommy Blixt och Mikael Kindberg. I mitten Per Junghage, Astrimant.

Vill du ha företagsbesök

Vill du och ditt företag ha besök? Hör av dig till näringslivschef Mikael Kindberg, 0554-194 13 eller mikael.kindberg@kil.se