Janni belönades med Guldäpplet

Hon vill ge alla barn likvärdigt lärande, genom tillgång till digital kunskap och digitala verktyg. Janni Karlsson, förskollärare på Skogsgläntans förskola* och IKT-pedagog i Kils kommun, blev en av årets tre finalister till det nationella lärarpriset Guldäpplet.

Pedagoger från hela landet hade blivit nominerade till Guldäpplet 2023. Janni fick andrapris för sitt arbete med att utveckla undervisningen med nytänkande och digitalisering. 

Jobbar med att sprida digital kunskap

IKT står för informations- och kommunikationsteknologi. Som IKT-pedagog arbetar Janni för att sprida digital kunskap, så att samtliga barn och unga i kommunen ska få tillgång till digitala verktyg i skola och förskola. Det kan handla om allt från att programmera till att skapa stimulerande och utvecklande lärmiljöer.

–Det roligaste med mitt jobb är att utforska, utmana och upptäcka tillsammans med barnen. Tillgången till både analoga och digitala verktyg gör att det finns sätt att lära sig och uttrycka sig på för alla, säger Janni.

Guldäpplet

Guldäpplet är en nationell utmärkelse. Syftet är att synliggöra lärare som utvecklar skolan och undervisningen med stöd av digitala verktyg, medier och arbetsformer. Utmärkelsen går till lärare som lyfter både elever och kollegor, genom samarbete och delande av erfarenheter. Priserna delades ut under en ceremoni 26 oktober. Janni fick en delad andraplats tillsammans Andrey Shupliakov, Stockholm. Förstapriset gick till Eva Bida, Södertälje.

Motivering

 ”Janni har genom sitt arbete med digitalisering i förskolan gjort stor skillnad för samtliga barn och elever i Kils förskolor och skolor. Hennes engagemang i förskolan och kommunens IKT-nätverk har bidragit till Kils digitaliseringsresa för lik[1]värdighet från förskola och vidare genom grundskolan. Janni omvärldsbevakar, följer forskning och skapar nya sätt att lära och arbeta digilogt tillsammans med barn och kollegor. Janni är en inspiratör och vågar prova nya sätt att utvidga barnens och kollegors kunnande och kommunens förskoleverksamhet.”

*Sedan höstterminen är Janni tjänstledig och arbetar som universitetsadjunkt på Karlstads universitet.

Foto: Bo Helmersson

Se film om Janni och hennes arbete

Filmen är textad. För att aktivera textning, använd symbolen CC i spelarens nederkant.