Läsprojektet är tillbaka

Medan Minoo Shams läser några rader ur böckerna illustrerar Katarina Strömgård karaktärerna på tavlan. 

Läsåret 2022/2023 fick treorna på Vikstaskolan och Sannerudsskolan delta i ett läsprojekt. Projektet blev så uppskattat att det utökades och i år får alla treor i kommunen vara med. Läsprojektet är en samverkan mellan skolan, kulturskolan och biblioteket i Kil. Tillsammans arbetar de mot samma mål: att öka läsintresset bland unga. 

Sedan i höstas har eleverna i årskurs 3C på Vikstaskolan läst Minoo Shams böcker om flickan Maryam som flyttar till Sverige från Iran. Handlingen utgår från upplevelser och erfarenheter som författaren själv, hennes vänner och familj varit med om.

Eleverna har snart läst  alla tre böcker i serien och får besök av författaren Minoo och illustratören Katarina "Kattis" Strömgård.  

_DSC6684_webb.jpg

Hur  skriver man på persiska? Hur lång tid det tar att göra illustrationer till en bok? Eleverna har många frågor och funderingar till både författaren Minoo och illustratören Kattis. 

”Kommer det en bok till?”

Minoo startar besöket med att prata med eleverna på persiska. Hon frågar dem därefter hur det kändes. "Konstigt" och "jag förstod ingenting" svarar barnen.

–Precis så kände Maryam när hon gjorde sin första dag i svensk skola där ingen pratade persiska, berättar Minoo. 

Det tar inte många minuter innan Minoo får frågan om nästa bok. Flera ansikten lyser upp när hon berättar att den fjärde boken i serien kommer i augusti.

Viktiga ämnen att prata om

I böckerna utspelar sig flera viktiga händelser som eleverna fått diskuterat kring. Lina Stomberg, klassens lärare, berättar om en specifik händelse i en av böckerna som skapat mycket känslor och diskussion. Det handlar om när en av Maryams klasskompis blir tvingad att byta skola, eftersom hennes pappa inte vill att hon ska gå i samma klass som en invandrare.

–Eleverna har haft ett stort engagemang när vi pratat och diskuterat, berättar Lina. 

_DSC6697_webb.jpg

Eleverna får lära sig en iransk lek.

_DSC6710_webb.jpg

Kattis och Minoo signerar klassens exemplar av de tre böckerna. 

Projektavslutning på KilArena

Förutom författarbesöket har eleverna arbetat tillsammans med biblioteket och kulturskolan.

Den 13 februari får de chans att visa upp vad de arbetat med. Då samlas alla deltagande klasser på KilArena för gemensam avslutning på projektet. Vikstaskolans elever har bland annat arbetat med blåsinstrument och ska uppträda under avslutningen. Det blir också en utställning med ullhjärtan som alla elever fått skapa på biblioteket tillsammans med FÅReningen.