Så startade ny grupp för nattvandring

Arkivmaterial

Carola, Malin och Monika från gruppen Kil pop up tillsammans med fältsekreteraren Maria Ijmker Snell.

En växande föräldragrupp har börjat med nattvandringar i Kil. Målet är att öka vuxennärvaron. – Vi vill finnas där för att det ska bli en lugnare kväll, säger föräldern Carola Jansson.

Premiären var tidigare i vår, under påsk. Åtta föräldrar hade med sig bullar, kaffe och saft i en skrinda och gav sig ut på Kil.

– Det är fint att vi är ett gäng som tycker att detta är viktigt. Påskafton blev en jättebra kväll, säger Carola.

– Vid järnvägsstationen och parkeringen utanför Pekås var ungdomarna nyfikna på oss när vi kom med bullar och kaffe. Det blev många fina samtal. Vi höll en försiktig profil och stod där och småpratade.

Lugnare kväll

Idén är enkel och syftet viktigt.

– Vi vill finnas där för att det ska bli en lugnare kväll. Vi är en trygghet som hjälper till om det händer något.

Carola fick idén efter ha varit med på en nattvandring med kommunens fältverksamhet. Hon reagerade på avsaknaden av andra föräldrar.

– Det väckte något i mig, så kan det ju inte vara. Vi har massor av föräldrar i kommunen och det kryllar av unga, säger hon.

Efter att ha inspirerats av ett initiativ i Järna utanför Stockholm föddes gruppen Kil pop up.

– Vi ska kunna poppa upp lite varstans och det ska vara enkelt att ansluta som förälder. Inget krångel och inga tvång. Och den som går med oss behöver aldrig gå själv.

Vuxennärvaro

Nattvandringarna organiseras i Facebookgruppen Kil pop up.

– Vi tror stenhårt på vuxennärvaro för våra ungdomar. Vi vill bli ett välkommet och självklart inslag på Kil under kvällstid.

Maria IJmker Snell, fältsekreterare i Kils kommun, ser mycket positivt på initiativet. Hon konstaterar att det förebyggande arbetet måste komma från flera håll: kommun och skola, fritiden och föräldrar.

Den nystartade föräldragruppen kompletterar den fältverksamhet som redan finns i kommunen.

– Vi har alltid efterfrågat samarbeten med föräldrar. Det här betyder enormt mycket. Det är engagerade eldsjälar som lyckats nå andra föräldrar på ett väldigt bra sätt, säger Maria.

– Alla vuxna i en ungdoms liv är viktiga och har möjligheten att forma ett barn positivt. Professionella kontakter har man oftast under en stund i livet, men ens privata nätverk är det som finns livet ut och är i slutändan det viktigaste för barnet/ungdomen.

Bildtext: Kil har fått en ny nattvandringsgrupp. Carola Jansson, Malin Ronnby och Monika Milants är med i Kil pop up. Maria IJmker Snell (i blå jacka) är fältsekreterare i Kils kommun.