Sannerudselever ordnade egen Nobeldag

Elevrådsstyrelsen tillsammans med skolvärdarna på Sannerudsskolan 7–9. Från vänster: Olle Härdelin, Madeleine Törnblom, Troy Vivungi, Henry Nordström, Alice Byström, Nova Axelsson, Neoh Schalin, Emmelie Woronin Svensson och Ditte Granath Ernstson.

Det är många förberedelser och hemligheter inför en Nobelfest. Det blev även Sannerudsskolan elevrådsstyrelse medvetna om, när de arrangerade en egen Nobeltillställning med föreläsningar och priser till skolans niondeklassare. 

Kulturhuset KilArena fylldes med elever i klänningar och kostymer när det var premiär för Sannerudsskolans Nobelfest. Bakom arrangemanget stod elevrådet.

– Vi tycker att det är ett kul sätt att skapa gemenskap, uppmuntra goda skolprestationer och samtidigt uppmärksamma Nobel. Vi hoppas det ska skapa gemenskap och att det här ska bli ett återkommande arrangemang, säger Troy Vivungi, en av arrangörerna.

Priser i skolämnen

Under tillställningen hade elevrådet engagerat föreläsare som även delade ut priser. Kategorierna för priserna var samhällsorienterande ämnen, idrott/biologi, bild, svenska och musik.

– En Nobelpristagare är någon som haft ett stort engagemang i ett specifikt ämne, berättade rektor Patrik Backman innan prisutdelningen drog i gång.

_DSC6349_red_webb.jpgKonferencierer: Nova Axelsson och lärarna Jens Tollskog och Kent Gustafsson.

Förläsare med Kilskoppling

Stefan Holm fick äran att dela ut Nobelpriset i samhällsorienterande ämnen. Han fick sedan se skolans duktiga First Lego League-lag visa upp arbetet som de tävlat med i den skandinaviska finalen.

Nobelfest_FirstLegoLeague_red_webb.jpg

Lagledare Magnus Trapp och prisutdelare Stefan Holm tillsammans med eleverna Axel Aronsson, Elias Nilsson och Ossian Ferm Lindsten.

Det är coolt att vara snäll

Carola Jansson brukar vanligtvis föreläsa om psykisk ohälsa. På Nobeltillställningen pratade hon om vänskap. Att ha bra kompisar har en stor betydelse för måendet, men hur är jag en bra kompis?

– Det är coolt att vara snäll! Var inte rädd för att visa uppskattning, uppmanade Carola eleverna.

Nobelfest_CarolaJansson_red_webb.jpg

Föreläsare Carola Jansson fick även dela ut pris i ämnet bild.

Anna Beck, cyklist med fantastiska resultat inom paraidrotten, berättade om hur hon som liten alltid var sämst i klassen när det kom till idrott och sport. Idag har Anna tagit åtta VM-medaljer och precis blivit uttagen till sitt andra Paralympics. 

Nobelfest_AnnaBeck_red_webb.jpg

Alla funktionsnedsättningar är inte synliga. Anna Beck var 25 år när hon fick diagnosen CMT, som betyder att nervbanorna blir svagare och påverkar muskler och balans.

Under tillställningen fick eleverna också lära sig lite mer om Alfred Nobel och hur Nobelfesten kom till. För underhållningen stod bandet Runa.

Mycket jobb för arrangörerna, men en lyckad dag och kanske blir det repris nästa år igen?

Nobelfest_Runa_red_webb.jpg

Bandet Runa avslutade dagen med Värmlandsvisan.

Vinnare av Sannerudsskolans Nobelpris

Nobelfest_vinnarna_webb.jpg

Nobelprisvinnarna på Sannerudsskolans första Nobelfest. 

  • Samhällsorienterande ämnen: Cornelia Jäger
  • Biologi/idrott: Mi Westlund
  • Bild: Emmelie Woronin Svensson
  • Svenska: Ditte Granath Ernstson
  • Musik: Jesper Hammenlind