Tema mat under Krisberedskapsveckan

Arkivmaterial

Bild på kocken Maja Hallberg och en krislåda med matvaror.

Krisberedskapsveckan har i år fokus på maten. Maja Hallberg, kock på Vikstaskolan i Kil, har varit med och tagit fram recept som ska funka både i vardag och i kris.

Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj som MSB anordnar tillsammans med bland annat kommuner och frivilligorganisationer. Syftet är göra fler privatpersoner medvetna om hur de bättre ska kunna klara sig vid en samhällskris. I år har krisberedskapsveckan tema mat och därför lanseras en receptsamling: Mat härifrån – recept för vardag och krisberedskap.

I receptsamlingen finns 15 maträtter som bara innehåller livsmedel som kan lagras utan kyla i minst tre månader. Det rör sig dessutom uteslutande om råvaror som kommer från Sverige.

Maja Hallberg, kock och köksledare på Vikstaskolan, står för fem av recepten på tänkbar krismat.

Hon har bland annat satt ihop en boveteotto med nygräddat pannbröd – och en makrillpanna.

– Jag älskar makrill i tomatsås och tänkte: går det att göra något med det? Jag provade med skivad potatis och märkte att det funkade, det blev till och med gott!

I receptsamlingen finns också exempelvis kolbullar med lingonsylt. Fläsket är utbytt mot torkat kött.

Bra planering

Utöver att tänka igenom råvarorna har Maja planerat recepten så att rätterna ska gå att göra i en och samma panna eller kastrull.

– I en kris kan det ju vara så att man har begränsat med vatten, och då ska man inte behöva stå där med för mycket disk, säger Maja.

Hela receptsamlingen finns att läsa här.

Mat härifrån – recept för vardag och kris är resultatet av ett projekt där Kils kommun deltagit tillsammans med bland andra länsstyrelsen, Kristinehamns kommun och Karlstads kommun.

Mer om krisberedskap

Hur bra rustad är du inför en samhällskris? Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har samlat nyttig information om hur du kan stärka din egen krisberedskap. Här kan du bland annat se vad som är bra att ha i en krislåda där hemma.

Krisberedskapsveckan pågår mellan 26 september och 2 oktober.

Det händer i Kil under veckan:

  • I biblioteket har kommunen och räddningstjänsten en obemannad monter på temat hemberedskap. Här finns bland annat tips på bra böcker på temat krisberedskap, broschyren "Om kriget eller krisen kommer", tips på vad man kan ha hemma i sin krislåda och en målarverkstad för barn.
  • Den 30 september kommer räddningstjänsten till matsalen på Sannerudsskolan och pratar om hemberedskap och krismat. Eleverna utmanas att tänka kring hur deras krislåda skulle se ut.