Berättartävling - väsen i Kil

Deltagarna i de tre vinnarbidragen fick priser och stora applåder.

Deltagarna i de tre vinnarbidragen fick priser och stora applåder.

Elever från årskurs fem på Dallidenskolan, Vikstaskolan och årskurs fem/sex på Bodaskolan har deltagit i en berättartävling om väsen.

Under höstterminen har de i grupper arbetat med att hitta på berättelser om moderna väsen. Tre vinnarbidrag har utsetts av en jury och dessa tre vinnare har sedan fått spela in sina berättelser med hjälp av en proffsfilmare och en regissör. Nu äntligen var det dags för vernissage och prisutdelning på Kils bibliotek.

””

Eleverna som deltar i projektet fick en mysig förmiddag där de fick vara med i ett quiz om väsen, lyssna på berättelser och få tips om böcker som handlar om väsen. Självklart var det också premiärvisning av de vinnande bidragen och prisutdelning.

_DSC6263_red_webbh.jpg

Mattias Walan från Framtidsfrön är engagerad quiz-ledare med mycket inlevelse.

_DSC6265_red_WEBB.jpg

Koncentrerade elever gör sitt yttersta i väsen-quizet.

Väsen i Kil 2.0

Väsen i Kil 2.0 är ett projekt som är ett samarbete mellan skolorna, Kils bibliotek och den ideella organisationen Framtidsfrön. Framtidsfrön arbetar på uppdrag av Skolverket med entreprenörskap i skolan och målet att öka elevers lust och motivation att lära för framtiden.

- Det är viktigt att elever tränar på att samarbeta. Fokus i det här projektet har varit elevernas olika förmågor. Till exempel kreativitet, samarbete och att kunna lyssna på varandra, berättar Viktoria som är projektledare på Framtidsfrön.

De vinnande bidragen är....

Epa-nissarna av Moa Marelius, Alice Lundqvist och Caroline Bönström från Vikstaskolan.

Epa-nissarna handlar om små väsen som håller till i Kil. De rånar och gör bus till de som gjort något dåligt med miljö. Berättelsens budskap är tydligt, skräpa inte ner och gör bra miljöval!

Skolbråkaren Bror av Emma Wadelius, My Lundqvist, Clara Lundberg och Izabelle Karlsson från Bodaskolan.

Skolbråkaren Bror bor i skolans källare och har gjort det ända sedan skolan byggdes 1982. Skolbråkaren Bror tycker inte om när någon stör i skolan och kastar virus på de elever som inte sköter sig. Tänk dig för innan du stör dina klasskamrater. 

Bighead av Lucy Elfvelin, Klara Hedlund och Ebba Steinlechner från Dallidenskolan.

Bighead har ett stort huvud och en liten kropp. Han dyker upp när någon ljuger och biter dem på halsen. Se till att prata sanning i fortsättningen annars kanske du får Bighead på halsen...    

väsenböcker_red_webb.jpg

Personal från Kils bibliotek tipsade om och läste ur böcker som handlar om väsen.

Filmvisning på Kils bibliotek

Filmerna från de tre vinnarbidragen kommer rulla på bibliotekets skärmar under hela vecka 50. Så passa på att ta en sväng in på biblioteket och titta på elevernas fantastiska jobb. Och visst är det spännande att lära sig lite mer om vilka epa-nissarna är?

Här kan du läsa mer om projektet och de tre filmerna.