Ventilen startar för våren

tre leende kvinnor står i en dörröppning

Ventilen är en gruppverksamhet för barn och unga som befinner sig i ett extra känsligt läge. Nu drar Ventilen igång vårens grupp för barn 6-12 år. Vet du någon som skulle må bra av att vara med? Tipsa gärna de vuxna kring barnet! 

Vad är Ventilen?

Det som är jobbigt för oss vuxna, påverkar ofta även barnen – direkt eller indirekt. Det kan vara en familjemedlem som mår dåligt, en närstående som gått bort, en situation där det är kämpigt ekonomiskt, en separation där föräldrar har svårt att samarbeta, ett syskon med speciella behov eller något annat som påverkar barnet.

– Livet händer oss alla. Mitt i en jobbig situation orkar man inte alltid se eller ta fullt ut hand om barnens känslor. Då finns vi här för ditt barn! säger Maria IJmker Snell, en av ledarna för Ventilen.

ventilenhund_webb.jpg

Ventilen skapar trygghet 

Ventilen är en gruppverksamhet för barn och unga som befinner sig i ett extra känsligt läge. Här får barnen träffas tillsammans med andra barn i en liten, trygg grupp.

– Vi fikar, leker, pysslar. Och samtalar om stort och smått. Inget barn behöver berätta om varför den är här. Vi för inga journaler och det som barnen säger här stannar hos oss, berättar Maria.

Vill förhindra skuld och skam

Barn tar ofta stort ansvar när vuxna runt dem har det jobbigt eller när det är ansträngt i familjen. Syftet med Ventilen är förebygga och förhindra att barnen ger sig själva skuld och skam.

– Vi vill stärka barnens självkänsla och skapa en positiv och trygg plats där varje barn känner sig sedd. Vår förhoppning är att ge barnen en varm upplevelse som tar bort oron och trasslet för en stund. En plats där man kan pysa ur sig lite instängda känslor om man vill. Eller där man bara får tänka på annat för en stund och träffa nya vänner, säger Maja Larsson, ledare från Svenska kyrkan.

-----

Välkommen till Ventilen

Ventilen tar emot barn som är mellan 6 och 12 år. Träffarna sker i Närhetens kyrka en gång i veckan. Det är helt kostnadsfritt att vara med. 

Nästa grupp startar torsdag 7 mars.

Du anmäler ditt barn genom att mejla eller ringa till någon av ledarna.

Läs mer på kil.se/ventilen

Verksamheten är ett samarbete mellan Svenska Kyrkan och Kils kommun.