Yrkesmässa på Sannerudsskolan

Man i varselkläder visar två elever en hjullastare

Kilsföretag, polisen och flera av kommunens egna verksamheter mötte högstadie- och gymnasieelever när det var dags för lokal yrkesmässa på Sannerudsskolan.

För andra året i rad anordnade Kils kommun lokal yrkesmässa för ungdomar. Tretton företag och kommunala verksamheter fanns representerade på Sannerudsskolan. Eleverna kunde ställa frågor, delta i olika tävlingar, känna på utrustning och lära sig mer om olika yrken.

Nytt för i år var att inbjudan även gått ut till kommunens gymnasieelever.

−Vi vill visa ungdomarna arbetsmöjligheter på hemmaplan. Det är också en chans för arbetsgivarna att få berätta om vilka yrken och kompetenser de har behov av framöver. Förhoppningsvis kan dagen skapa funderingar och tankar om framtiden, säger Peter Johansson, studie- och yrkesvägledare på Sannerudsskolan. 

Tack till alla som bidrog till en lyckad dag för eleverna!

Bilder från yrkesmässan

20240326_Yrkesmässa_syv.jpg

Peter Johansson, studie- och yrkesvägledare på Sannerudsskolan, anordnade yrkesmässan tillsammans med kommunens näringslivschef Mikael Kindberg.

20240326_Yrkesmässa_frykenbaden.jpg

−Många ungdomar har sitt första jobb hos oss. Flera börjar redan som 16-åringar, växer med ansvaret och blir förhoppningsvis kvar några år, berättade Magnus Christoffersson från Frykenbadens camping. Här tillsammans med näringslivschef Mikael Kindberg.

20240326_Yrkesmässa_polis.jpg

Många var nyfikna på polisen. Eleverna fick svara på ett digitalt quiz och bland annat gissa vikten på den utrustning som poliserna bär i yttre tjänst. Lärare Oscar Lidström passade på att prata med kommunpolis Ida Hasselroth.

20240326_Yrkesmässa_billy.jpg

−Att mäta är att veta! Så förklarade Billy Axelsson en av tjusningarna med sitt yrke som energiingenjör i Kils kommun. Till mässan hade han med sig en värmekamera och andra mätinstrument som eleverna fick prova.

20240326_Yrkesmässa_spherobolt.jpgFörskolepedagogerna visade upp digitala verktyg som de använder i vardagen. Bland annat fick eleverna skapa konst med hjälp av färg och sphero bolt – en digital boll som går att styra via skärm. 

20240326_Yrkesmässa_wenmecskruva.jpg

Hur snabbt kan du montera en grävmaskin i miniatyr? Utmaningen i Wenmecs monter blev populär.

− Att skruva är roligt! Jag kanske riktar in mig på något praktiskt i framtiden, men det kan också bli juridik, funderade niondeklassaren Gustav Skarman.

20240326_Yrkesmässa_wenmec.jpg

På Wenmec kan man få jobba med svetsning, bearbetning och montering till gruvindustrin.

− Som svetsare och operatör behöver du utbildning, men som montör kan det räcka med tekniskt intresse. När vi har praktikanter som visar driv hjälper vi till med utbildning internt, berättade Veronica Huatorpet som jobbar inom HR på företaget.

20240326_Yrkesmässa_folktandvarden.jpg

− Det är roligt att träffa ungdomarna i deras miljö. Eleverna har varit nyfikna på vad vi gör och vi har fått möjlighet att fråga hur de upplever att vara patient i tandläkarstolen, sa Julia Flacking, tandsköterska på Folktandvården. 

20240326_Yrkesmässa_aldreomsorg.jpg

Hos äldreomsorgen kunde eleverna ta blodtryck, kolla sitt blodsocker och mäta syrehalten. Många var också intresserade av läkemedelsroboten - ett av de hjälpmedel som kommunens erbjuder sina kunder.

− Mötet med människor är det allra roligaste med mitt yrke, berättade undersköterskan Ann-Louise Persson.

20240326_Yrkesmässa_atrimant.jpgStenföretaget Astrimant slog ett slag för utbildning inom bygg och anläggning. Deras personal åker runt hela Sverige för olika stenläggningsuppdrag.

− Skapandet och frihet under ansvar är det bästa med vårt jobb, konstaterade Per Junghage.

20240326_Yrkesmässa_kost.jpg

Kia Gunnarsson och Jessica Bergsten berättade om hur det är att vara kock i kommunens kök. På mässan dukade de upp ett färgglatt bord och träffade många kända ansikten från tidigare restauranggäster.

20240326_Yrkesmässa_ungdomsmottagningen.jpg

Ungdomsmottagningen fanns på plats. Här Anna Domeij och Charlotte Lennström.