Vikstaskolan - invigning och öppet hus

Arkivmaterial

Välkommen på invigning och öppet hus på Vikstaskolan i Kil den 25 augusti. Klockan 10 för elever och personal och klockan 18 för allmänhet. Media är välkommen vid en eller båda tiderna.

– Vikstaskolan är en välbehövlig satsning och den största investeringen hittills i Kils kommun. Här finns inte bara fräscha undervisningslokaler, eleverna har även klätterpark, pumptrackbana och mycket mer, säger Anders Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kil.

Elever och personal har haft tillträde till skolans samtliga lokaler sedan skolstarten 10 januari 2022 men nu är det dags för öppet hus.

– Mina förväntningar var höga men har överträffats både vad gäller ute- och innemiljö. Nu ska det bli intressant att höra vad allmänheten tycker, säger Kenneth Bengtsson (C), kommunstyrelsens vice ordförande.

– Vi har försökt anordna visningar tidigare men både pandemi och snöoväder satte stopp för våra planer så nu känns det extra kul att säga välkommen till Vikstaskolan, säger rektor Niclas Larsson.

Bakgrund och fakta

Bakgrund

Den ursprungliga Vikstaskolan byggdes på 1970-talet. Under början av 2010-talet var skolan för liten i förhållande till elevantalet och den var hårt sliten.
I ett första skede diskuterades en renovering och tillbyggnad. Ganska snart stod det klart att en nybyggnation skulle vara en långsiktigt bättre investering eftersom kommunen växer med flera nya bostadsområden i närheten av skolan.
Kommunfullmäktige beslutade 2019 att en ny skola skulle byggas. I augusti 2021 kunde delar av den nya skolan tas i bruk och i januari 2022 var hela skolan färdigbyggd.

FAKTA

Vikstaskolan är ungefär 9 500 kvadratmeter och har plats för drygt 500 elever.
I skolan finns tillagningskök, matsal och en kafeteria som kan användas vid arrangemang i den fullstora sporthallen.

Fasaden består av värmebehandlad furu och tegel och sporthallen är byggd i Paroc-element. Vissa lägre tak är belagda med sedum.

Skolan tog drygt två år att bygga för totalentreprenören Peab och har kostat 190 miljoner kronor.

Konst

Kilskonstnären Ellen Heller och Kalmarbaserade Stina Siljing har gjort de konstnärliga utsmyckningarna till nya Vikstaskolan. Inspirationen är hämtad från Kilselevers teckningar.

Ellens verk symboliserar en liten skogsdunge som lockar till samling och social samvaro.

Stinas vågor på fasaden till idrottshallen är lekfulla och representerar skolans värdegrundsarbete. Verket innehåller även skolbarnens teckningar.

Utemiljön

Barnens skolgård är nästan lika stor som fem fotbollsplaner. Där finns två stora klätterbanor, asfalterad pumptrack, längdhoppsgrop, linbana, två grillplatser, gungor, kompisgungor, stor sandlåda, pulkabacke, utescen, lekskog, sittmöbler, fotbollsplan och en multiarena med konstgräsplan.

Den stora sporthallen och utemiljön är gjorda för att de ska användas av både skola och allmänhet.

# # #

För mer information, vänligen kontakta

Björn Ahlstedt, projektledare 0554-199 93, bjorn.ahlstedt@kil.se

Rektor Niclas Larsson, 0554-192 57, niclas.larsson@kil.se